Godišnjica smrti generala Mehmeda Alagića

0
SHARE

General je odveć živio s onu stranu života. Čekao je da ode. Jer ovdje, među nama, ovakvima, taj moralni gorostas nije imaš šta tražiti.”

 

Prije tačno 14 godina prestalo je da kuca srce jednog od najvećih sinova Bosanske Krajine, legendarnog generala i komandanta proslavljenog 7. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, Mehmeda Alagića.

General Mehmed Alagić je, zajedno sa svojim gazijama, uspio da dobije sve bitke u ratu, ali je, nažalost, izgubio bitku u miru, vođenu sa pokvarenim i ličnim interesima podređenim političarima i novinarčićima. General Alagić je odolio napadima raznih „talića“, „mladića“, „kordića“, „blaškića“ i drugih, ali nije bio spreman na podmuklost raznih „lagumdžija“, „kambera“ i njihovim lokalnih i drugih podrepnih muha, koji su zbog sitnih interesa godinama radili o glavi ljudskoj i vojničkoj gromadi, kakav je bio rahmetli general Mehmed Alagić. Slali su svakodnevno lažne izvještaje protiv njega OSCE-u, pisali tužbe i žalbe protiv njega policiji i sudovima i na sve moguće načine pokušavali da mu dohakaju.

Od kraja rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu Sanski Most pamti dva veličanstvena i nikad ponovljena skupa i oba su vezana za ime rahmetli generala Alagića. Prvi je svakako onaj nakon generalovog povratka iz Haga, kada su ga Sanjani satima čekali na hladnom Trgu ljiljana, po hladnom vremenu i snijegu koji je neprestano padao. Čekali i dočekali.

Drugi veličanstven skup bila je džennaza rahmetli generala u njegovim rodnim Fajtovcima, kojoj je prisustvovalo preko 20.000 njegovih prijatelja i saboraca iz svih dijelova Bosne i Hercegovina. Takvu džennazu Sanski Most nije je dočekao, a teško da će ikada više i dočekati.

Nažalost, završni čin uklanjanja generala Alagića zbio se je u zoru 2.augusta 2001. godine, kada su ga pripadnici „njegove“ policije uhapsili i kao posljednjeg odmetnika, prakrično u donjem vešu, strpali u „maricu“ i preko Sarajeva uputili u Hag.

Na njihovu žalost, general se je vratio iz Haga, a nakon njegove smrti, u presudi Hadžihasanoviću i Kuburi, odbačene su sve optužbe i protiv generala Alagića.

Na našu žalost, sve ovo je ostavilo veliki ožiljak na bolešću načetom generalovom srcu, koje nije izdržalo i koje je prestalo da kuca na današnji dan, 7. marta 2003. godine, u 56. godini njegovog života. Tim povodom, jedan naš pisac i filozof je zapisao sljedeće:

General je odveć živio s onu stranu života. Čekao je da ode. Jer ovdje, među nama, ovakvima, taj moralni gorostas nije imaš šta tražiti. Tamo, kud je otišao, čekaju ga njegova velika djela. Bog će ga nagraditi za ono za šta ga je kaznio njegov narod. Ako se nekad Bošnjaci vrate iz otpadništva, pod okrilje Božije Milosti, razumjet će poruku generalovog mučeništva. Dotad, pojavljivat će se nur uz obale Sane. Mnogi će ga vidjeti.“

Neka je rahmet tvojoj plemenitoj duši generale Mehmedu Alagiću.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × three =