Aleksandar Vučić novi predsjednik Srbije

0
SHARE

Na danas održanim predsjedničkim izborima u Srbiji, na kojima je učestvovalo čak 11 kandidata, ubjedljivu pobjedu odnio je aktuelni predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji je osvojio preko 55% glasova birača, odnosno oko 2,35 miliona glasova građana Srbije, što je, kako je rekao Vučić na konferenciji za novinare u Izbornom štabu SNS-a, 12% više od svih ostalih deset kandidata zajedno.

Biračko tijelo u Srbiji broji 6.724.949 glasača, koji su danas imali priliku glasati na 8.396 biračkih mjesta.

Od ostalih predsjedničkih kandidata, Saša Janković je, prema do sada obrađenim rezultatima izbora, a to je oko 90% glasačkih listića, osvojio 16,2% glasova, Ljubiša Preletačević-Beli 9,4%, Vuk Jeremić 5,7%, dok je kandidat Radikalne stranke Vujislav Šešelj osvojio samo 4,4% glasova.

“Veoma sam ponosan na činjenicu da smo dobili ogromnu podršku. Naše su konačne procjene da smo dobili 2,35 miliona glasova. Obradili smo 92 posto glasova sa 81 posto biračkih mjesta. Još nemamo glasove sa Kosova i Metohije gdje očekujemo više od 75 posto glasova i zahvalan sam građanima srpske nacionalnosti, ali i drugih nacionalnosti. Ja sam danas veoma ponosan na činjenicu da smo dobili ogroman broj glasova u uslovima koji za nas nisu bili laki. Važno je da se pokazalo u kom smjeru Srbija želi da ide i pobjeda je čista kao suza. Dobio sam 12 posto više glasova nego svi ostali kandidati zajedno”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare održanoj u izbornom .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three + sixteen =