Amir Murić izbačen iz SDP-a?

0
SHARE

Danas je u Sarajevu održana 9. sjednica Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP BiH), na kojoj je, prema informacijama kojima raspolažemo, iz članstva u ovoj političkoj partiji brisan dr. Amir Murić iz OO SDP Cazin.

Članovi Glavnog odbora SDP-a na današnjoj sjednici

Razlozi za ovakav potez su djelovanje Amira Murića u Skupštini Unsko-sanskog kantona, naročito u posljednje vrijeme, kada je, prilikom rekonstrukcije Vlade USK 29. januara 2017. godine, Amir Murić glasao suprotno stavu Kluba SDP-a u Skupštini USK, a to od tada konstantno čini, stavljajući se na stranu vladajuće SDA-SBB-DF-Laburističke većine.

Kao dugogodišnji član SDP-a, Amir Murić je bio član predsjedništva OO SDP BiH Cazin, te podpredsjednik KO SDP BiH USK. U periodu od 2008.–2011. bio je vijećnik ispred SDP-a u Općinskom vijeću Cazin, a u proteklom sazivu Vlade USK (2010.-2014.) obavljao je dužnost ministra zdravstva i socijalne politike USK.

Prema nepotvrđenim informacijama, razlog njegovog odstupanja od zvaničnih stavova SDP-a je čisto materijalne prirode, obzirom na informaciju da ordinacija njegove supruge Mirsade Murić u Cazinu („Citološka dijagnostika dr. Murić“) od Zavoda zdravstvenog osiguranja USK (ZZO USK), čiji je direktor dr. Almin Handanagić (SDA), dobija 666.344,80 KM na godišnjem nivou.

Da sve ovo što se sada događa sa Murić(ima) nije od jučer, govore i činjenice da je dr. Amir Murić za vrijeme svoga ministrovanja, za direktora Doma zdravlja u Cazinu imenovao svoga vjenčanog kuma dr. Murisa Halkića (SDA), pa samo naivnima može biti čudno njegovo čvrsto podržavanje „autonomaške“ SDA-SBB-DF-Laburističke Vlade USK, ali isto tako i da je njegova supruga, na početku Murićevog mandata 2012. godine, iako još uvijek „svjež“ specijalista, sa samo godinu i po iskustva, odjednom predložena i imenovana u tročlanu Komisiju za izdavanje saglasnosti za liječenje osiguranih lica pri Zavodu zdravstvenog osiguranja USK.

Amir Murić i Almin Handanagić

Gdje će se sada skrasiti Amir Murić ostaje da vidimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen − 9 =