Asim Kamber preko Sabahudina Paunovića uvodi bjeloruski režim u Sanskom Mostu

0
SHARE

Jedina država u Evropi, koja je još uvijek ostala imuna na demokratske promjene u zemljama bivšeg Istočnog bloka je bivša sovjetska republika, a danas nezavisna država, Bjelorusija. Apsolutnu vlast u toj ogromnoj i resursima bogatoj zemlji još od 1994. ima aktualni predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji je po navodima organizacije za ljudska prava Human Rights Watch, posljednji evropski diktator, koji krši osnovna ljudska prava, ometa slobodu i nezavisnost medija, vrši neposrednu cenzuru nad novinarima, šikanira političke neistomišljenike i sprječava razvoj demokratije i pluralizma.

Zvuči poznato?

Analogija sa Sanski Mostom, gdje od početka 21. vijeka apsolutnu vlast ima Asim Kamber je više nego očita. I ovdje se krše osnovna ljudska prava: ruše se građevinski objekti političkih neistomišljenika, iako imaju uredne dozvole, a dozvoljava divlja gradnja politički podobnih sljedbenika, lokalni mediji su potpuno ovisni i objavljuju samo ono što im se naredi (poznata je izjava lokalnog sanskog novinara da „mora tako da radi, inače bi završio na ulici“, a on je porodičan čovjek). Kamber svoje političke neistomišljenike na svome bloku i portalu svoga sina omalovažava, vrijeđa, naziva teroristima i kriminalcima, iako za to nema nikakvih dokaza, a o nepoštivanju osnovnih demokratskih normi u Općinskom vijeću Sanskog Mosta, gdje u posljednjih nekoliko mandata, a sve zahvaljujući „papcima“ i preletačima iz drugim političkih partija ima apsolutnu većinu, da i ne govorimo.

Posljednji udar na osnovna demokratska načela Kamber upravo priprema zahvaljujući svome slijepom poslušniku i izvršitelju Sabahudinu Paunoviću, sekretaru Općinskog vijeća, koji se je skoro odao kako su „pronašli način kako da zaustave djelovanje jednog od najaktivnijih vijećnika, čija pitanja i inicijative im prave najveće probleme, Šemsudina Habibovića iz A-SDA“, i to „sve po zakonu“, kako reče Paunović, na način da će izvršiti promjene Poslovnika o radu Općinskog vijeća, uvodeći pravila i ograničenja kojih nema niti u jednom drugom sličnom aktu u Bosni i Hercegovini.

Da bi u djelo proveli tu svoju zamisao, Kamber, Paunović i ostali su predložili izmjene Poslovnika o radu Općinskog vijeća na način da „Klub vijećnika može formirati stranka koja je u trenutku dodjele mandata osvojila najmanje tri vijećnička mandata“. Do sada je to, kao i svugdje drugdje, to bilo dva vijećnika.

Osim toga, brisan je i dosadašnja odrednica Poslovnika da „vijećnici dvije ili više političkih stranaka, koji u Vijeću imaju najmanje jednog vijećnika, kao i nezavisni vijećnici, mogu formirati zajednički klub“.

Sada su Asim Kamber i Sabahudin Paunović predložili novo pravilo koje glasi: „Vijećnici stranke koja nije osvojila dovoljan broj mandata za formiranje kluba mogu se pridružiti i djelovati u nekom od formiranih klubova u Vijeću“. Do sada je ovo pravilo važilo samo za samostalne vijećnike (vijećnike koji u toku mandata istupe iz redova neke političke partije), iako je i to pravilo diskriminirajuće, obzirom da se teoretski može desiti da se 16 vijećnika proglasi samostalnim i da imaju većinu u Vijeću, ali da nemaju pravo na svoj klub vijećnika.

To praktično znači da svi oni, potencijalno nezavisni vijećnici ili vijećnici drugih političkih partija, kojih ima manje od tri, da bi konzumirali pravo pripadnosti određenom klubu vijećnika, moraju da se priklone klubu neke od političkih partija protiv kojih su, potencijalno, govorili u predizbornoj kampanji.

Da li će ovo gušenje demokratije u režiji Asima Kambera i u realizaciji Sabahudina Paunovića zaista i proći zavisi, prije svega, od toga da li će se neko od vijećnika vladajuće SDA-SBB-DNS koalicije konačno probuditi i shvatiti da bi sve ovo moglo imati i velike negativne reperkusije po razvoj općine Sanski Most, koja bi, veoma lako, mogla da dođe na crnu listu najvećih donatora (UNDP i drugi) upravo zbog gušenja demokratije i osnovnih ljudskih prava, te, na taj način, da ostane i bez velikih donatorskih sredstava, bez koje je njen razvoj nezamisliv, obzirom na uništenu lokalnu privredu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 4 =