Bojan Bajić: Otvoreno pismo Dodiku i Ivaniću

Prvi predsjednik “Naše stranke” i stanovnik istočnobosanskog gradića Rudo, Bojan Bajić, ovih dana je veoma aktivan po pitanju revizije presude koju je Bosna i Hercegovina, pred Međunarodnim sudom pravde u Haggu, podnijela protiv Srbije.

Nakon što je iznio svoje razloge zašto je dobro da je došlo do revizije, Bajić je uputio otvoreno pismo dvojici vodećih političara iz RS-a: Miloradu Dodiku, predsjedniku RS-a i Mladenu Ivaniću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, koje prenosimo u cijelosti.

Otvoreno pitanje za:

a) g.Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH; i
b) g.Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske;

Poštovani,

Medjunarodni sud pravde u Hagu je 26.februara 2007.godine donio presudu da je Vojska Republike Srpske počinila genocid u Srebrenici u julu 1995.godine.

Vas dvojica ste u više navrata u zadnjih 10 godina javno tvrdili da u Srebrenici nije počinjen genocid, za šta ste, a naročito g.Dodik, potrošili pozamašne sume novca da se izvrše različita istraživanja i dokumentovanja, da publikujete knjige, pamflete, spotove i emisije, organizujete različite konferencije na tu temu, gdje ste autoritativno tvrdili da u Srebrenici nije počinjen genocid.

Veliki procenat Srba je povjerovao u vaše tvrdnje.

Pošto u nedjelju, 26.februara 2017.godine, ističe rok za podnošenje zahtjeva za reviziju presude iz 2007.godine, tj. mogućnost ulaganja žalbe na ovu presudu, vrlo je važno čuti Vaš odgovor na sljedeća pitanja:

1. Da li ste dokaze da u Srebrenici nije počinjen genocid sistematizovali i pripremili?

2. Da li ste Srbiji dostavili te dokaze i zamolili Srbiju da pokrene reviziju presude iz 2007.godine, kako bi bili prezentovani Vaši dokazi da se u Srebrenici nije desio genocid?

Pretpostavljam da ovo niste uradili, pa je vrlo važno čuti Vaše mišljenje o sljedećem:

Da li ste kao srpski član Predsjedništva BiH i kao najsrpskiji mogući predsjednik Republike Srpske, odlukom da se ne žalite na ‘prvostepenu’ presudu Medjunarodnog suda pravde iz 2007.godine, potvrdili da se slažete sa prvostepenom presudom i kvalifikacijom da je u Srebrenici počinjen genocid?

I obični građani znaju, kad se tužiš oko nečega i ne uložiš žalbu na prvostepenu presudu da to znači da se slažeš sa presudom.

Mislim da je vrlo važno da građani Republike Srpske budu obavješteni i informisani, da su g.Mladen Ivanić i g.Milorad Dodik propuštanjem prilike da iniciraju reviziju presude iz 2007.godine kako bi predočili dokaze o kojima su pričali 10 godina, sa najvećeg političkog nivoa koji reprezentuje srpsku politiku u BiH, na ovaj način priznali da se u Srebrenici desio genocid.

Očekujem da u narednim danima o ovome obavijeste narod!

(Bojan Bajić)