Crnadak o neposlušnosti ambasadorice BiH u Haggu

0
SHARE

U žestokoj kampanji kako bi zaštitio interese susjedne države, a radeći protiv interesa države koju predstavlja, ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak uputio je prošle sedmice instrukciju ambasadorici BiH u Haggu Mirsadi Čolaković u kojoj je obavještava da ne postoji odluka Predsjedništva BiH da se podnese zahtjev za reviziju presude u vezi sa tužbom BiH protiv Srbije.

Crnadak je u instrukciji ambasadorici Čolaković naveo da zbog toga ne može preduzimati bilo kakve radnje po tom pitanju prema Međunarodnom sudu pravde u Haggu.

Međutim, kako se saznaje, ambasadorica Čolaković, navodno, nije proslijedila Crnadkovo pismo upućeno Međunarodnom sudu pravde povodom odluke o predavanju revizije presude protiv Srbije. Crnadak je pismo predao drugim kanalima, a u njemu stoji da je Izetbegovićeva odluka o reviziji donesena van institucija BiH, te da nije pravosnažna.

Povodom ovoga nesvakidašnjeg događaja u diplomatsko-konzularnoj praksi, Igor Crnadak je u suboru popodne izjavio:

“Ja ću sutra (nedjelja) u 11 sati u Banjaluci imati pres-konferenciju tim povodom, nakon razgovora sa članom predsjedništva Mladenom Ivanićem. Tačna je informacija, ali do sutra ne bih komentarisao jer je ovo vrlo ozbiljna stvar”.

“Glavna tema press-konferencije će biti odnos ambasadorice u Haagu. Ako se bude nastavilo sa napadom na institucije, sa paralelizmom i privatizacijom institucija – onda nas to uvodi u još veći problem nego što imamo danas”, rekao je Crnadak, dodavši da će sutra nakon pres-konferencije mnoge stvari biti jasnije.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven + 7 =