Da li je prodaja „Sarajevo-osiguranja“ početak raspada „grande koalicije“?

0
SHARE

Vlada premijera Fadila Novalića (ministri SDA i HDZ BIH, odluku donijeli u junu 2015. godine) ne odustaje od prodaje nešto više od 45 posto vlastitog udjela u Sarajevo-osiguranju, iako se radi o najvećoj domaćoj osiguravajućoj kući u Bosni i Hercegovini.

U četvrtak, 23.03.2017. godine, Vlada FBiH je, na svojoj 96. sjednici donijela Odluku o načinu, odnosno metodi privatizacije državnog kapitala u privrednom društvu Sarajevo osiguranje d.d. Sarajevo. Državni kapital, koji iznosi 45,4938 posto ukupnih dionica Sarajevo osiguranja, ili 2.108.469 dionica, bit će prodavan metodom neposredne pogodbe.

Ova odluka Vlade premijera Fadila Novalića bi mogla da bude inicijalna kapisla konačnog razlaza članova tzv. „grande koalicije“, odnosno SDA i SBB-a, koji, kako se čini, samo traži razlog da se što prije izvuče iz snažnog zagrljaja SDA, koja ga sve više i više davi, marginalizira i sistematski razvaljuje.

Kako stoji na njihovoj zvaničnoj web stranici, nakon što su se “usprotivili prodaji dionica Fabrike duhana i Bosnalijeka”, iz SBB-a sada traže „da Vlada FBiH, premijer Novalić i ministrica finansija Jelka Milićević hitno ponište odluku o prodaji Vladinog udjela u Sarajevo-osiguranju metodom neposredne nagodbe“.

– Ukoliko se na dosadašnjim tenderima nisu javili adekvatni ponuđači, neophodna je da Vlada FBiH sa uposlenicima i Sindikatom „Sarajevo osiguranja“ urade sanacioni plan, ekonomski i finansijski ozdrave ovu osiguravajuću kuću, sačuvaju radna mjesta i tržište i tek onda organiziraju novi tender.

Ukoliko Vlada FBiH ne bude prihvatila ovaj stav SBB-a, želimo da najšira javnost zna da se SBB distancira od još jedne kriminogene privatizacije i da će se pridružiti krivičnim prijavama koje su podnijele pojedine stranke iz opozicije – stoji na zvaničnoj web stranici SBB-a.

Da li je ovo početak raspada još nedavno gromoglasno najavljivane „grande“ bošnjačke koalicije ili će fotelje, pozicije i interesi i ovoga puta da prevagnu, ostaje nam da vidimo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen + thirteen =