Denis Bećirović: Vučićeva posjeta je promašena ako ne prizna genocid

0
SHARE

Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je danas u trenutku kada su članovi Komisije trebali razmatrati dopune Izbornog zakona koje predviđaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima. Sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je danas u trenutku kada su članovi Komisije trebali razmatrati dopune Izbornog zakona koje predviđaju zabranu kandidiranja na izborima osuđenim ratnim zločincima.

To je predložio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović kao i dopune Krivičnog zakona koje su predviđale zabranu negiranja genocida, a oba ova zakona trebala su biti predmet rasprave poslanika na sjednici Predstavničkog doma koja je zakazana za 7. septembar, nakon što o njima mišljenje da Komisija.

Na samom početku rasprave poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković zatražio je da se o ovoj tački ne raspravlja tvrdeći da sjednici ne prisustvuju predstavnici hrvatskog naroda, iako je na zasjedanju bio Željko Komšić (Demokratska fronta – DF), potom se ispravio i kazao da sjednici ne prisustvuju članovi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Borjana Krišto i Nikola Lovrinović, koji su prethodno opravdali svoj izostanak.

U izjavi za medije Bećirović je ocijenio da je razlog zbog kojeg su Pandurević i Novaković napustili sjednicu zapravo samo formalni, smatrajući da je pozadina mnogo dublja jer oni nastoje onemogućiti raspravu o ovom pitanju uoči posjete predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića najavljene za četvrtak i petak.

Naglasio je i da je sve to urađeno da Vučić ne bi bio u neugodnoj poziciji, ali ga je danas Bećirović ponovo pozvao da kao predsjednik države koja je članica Ujedinjenih nacija prizna presudu najvišeg suda UN-a, odnosno Međunarodnog suda pravde, kojom je utvrđena da je u Srebrenici izvršen genocid.

“Njegova posjeta je promašena ukoliko to ne učini. To je jedno s drugim povezano i vjerovatno je to razlog zbog kojeg je onemogućena rasprava o ovim zakonskim prijedlozima na sjednici Komisije. Radi se o protivposlovničkoj blokadi”, mišljenja je Bećirović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + 15 =