DF USK U ZAGRLJAJU SDA I LABURISTA FIKRETA ABDIĆA

0
SHARE

Turbulencije na političkoj sceni Unsko-sanskog kantona, započete krajem prošle godine, nastavljaju se i u ovoj godini. A, sve je, u stvari, počelo 10.jula 2016. godine, kada je, tada manji dio zastupnika SDA, a sve prema instrukcijama federalnih zastupnika Asima Kambera (Sanski Most) i Asima Mulalića (Bužim) srušio dotadašnju Vladu premijera Izudina Saračevića (SDA), a time i koaliciju dvije najjače krajiške parlamentarne stranke SDA i A-SDA i za premijera USK imenovao Huseina Rošića, široj javnosti poznatog po lažiranju rezultata na 6. Kongresu SDA 2014. godine.

Iako su tog 10.jula 2016. godine Vladu premijera Izudina Saračevića, osim 4 zastupnika SDA, srušili i klubovi zastupnika SDP-a (4), DF-a (4), SBB-a (2 od 3), te Laburističke stranke (2), na kraju 2016. godine Vlada premijera Rošića imala je podršku 7 zastupnika SDA, 4 zastupnika DF-a, 2 zastupnika Laburističke stranke ratnog zločinca Fikreta Abdića, 2 zastupnika SBB-a, te odmetnutog SDP-ovog zastupnika Amira Murića iz Cazina. Međutim, u nedjelju 12.02.2017. godine zastupnica DF-a dr.Nedima Zulić je odlučila da više nema smisla podržavati Vladu koja je skrojena na graničnom prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše, uz prihvatanje uslova ratnog zločinca Fikreta Abdića, te je, shvativši da DF nema namjeru izaći iz te koalicije sa SDA i Laburistima, i zvanično prešla u redove A-SDA. Time je Vlada premijera Rošića izgubila potrebnu većinu u Skupštini USK i sada je na sceni određena pat pozicija, obzirom da oba bloka, onaj koji je za saradnju sa Laburistima ratnog zločinca Fikreta Abdića (dio SDA, dio SBB-a, DF i Amir Murić (SDP)), te suprotstavljani blok, koji ni po koju cijenu ne želi da uđe u bilo kakve dogovore oko formiranja vlasti, ako su tu pripadnici Laburističke stranke, a ovaj blok čine A-SDA (7 zastupnika), SDP (3), dio SDA kluba (3), Nijaz Kadirić (SBB), Kenan Keserović (DNZ).

Ovdje je interesantna pozicija kluba Demokratske fronte (DF), obzirom da oni svo vrijeme, doduše bezuspješno, pokušavaju da uvjere javnost kako nikako ne učestvuju u podjeli vlasti na Kantonu, a uslov da podrže najnoviju rekonstrukciju Vlade USK (29.01.2017.) je bio da kum DF-ovog zastupnika Sanila Hasića iz Bosanske Krupe Ilfad Medić bude postavljen za ministra privrede, što je i učinjeno.

Ilfad Medić (DF) preuzima dužnost od bivšeg ministra privrede Asmira Crnkića

Da DF ima svoje ministre u Vladi USK, govori i izjava njihovog kandidata za načelnika općine Sanski Most na Lokalnim izborima 2016. godine, gospodina Enesa Eminića-Pele, koji je 07.02.2017. godine izjavio da im je to eksplicitno potvrdio i skupštinski zastupnik Farko Hodžić-Hodža, na sastanku sa Općinskim odborom DF-a Sanski Most, održanim 06.02.2017. godine.

Enes Eminić – Pela, kandidat koalicije DF – SDP za načelnika Sanskog Mosta 2016.

Razočaran takvim odnosom DF-a, kojega su na USK privatizovali Farko Hodžić-Hodža i Ekrem Prošić-Maršal, te da neće podržavati njihove lične financijske interese, koje oni iz toga crpe, Eminiće je Farki Hodžiću na tom sastanku rekao ‘‘da on lično, a ni drugi članovi iz Sanskog Mosta, neće podržavati politiku u kojoj se laže i krade, a da u koaliciju sa ratnim zločincima i kvislinzima neće po cijenu života, a kamoli za neko mjesto u upravnim ili nadzornim odborima”, što im je Farko Hodžić tada nudio i zbog čega je, u stvari, i dolazio u Sanski Most.

Ekrem Prošić – Maršal, potpredsjednik DF-a i zastupnik u Skupštini USK

Općinski odbor DF-a Sanski Most je tada poručio Farki Hodžiću da „Demokratska fronta Sanski Most neće slijepo slijediti politiku koja sarađuje sa Asimom Kamberom (SDA) i Fikretom Abdićem, ma kakva cijena takvog stava bila“.

Bježeći od istine da su u čvrstoj koaliciji sa SDA i Laburistima Fikreta Abdića, Farko Hodžić pokušava krivicu prebaciti na doktoricu Nedimu Zulić, spočitavajući joj odgovornost za sadašnju krizu vlasti u USK, pri tom izjavivši:

Trebala je davno da promijeni stranku, trebala je zapravo da od početka bude na listi A-SDA. Ali, to je njena stvar, a njena je odgovornost i ona nosi breme za stanje političke krize u USK. Oni koji su oduvijek generirali krizu, a to je A SDA, sada su to učinili i preko nje.

Farko Hodžić – Hodža, predsjednik KO DF USK i zastupnik u Skupštini USK

Bilo bi pošteno kada bi Farko Hodžić – Hodža konačno priznao da DF jeste dio vlasti u USK, a da je to tako, potvrđuju i brojna imenovanja članova DF-a u dobro plaćene upravne i nadzorne odbore, te skupštine javnih preduzeća i ustanova u USK.

Navedenu tvrdnju potvrđuje i članstvo kadrova DF-a u najrespektabilnijem preduzeću u USK, u ŠPD „Unsko-sanske šume“, gdje su članovi nadzornog odbora i kadrovi DF-a Andrija Kozina i Mustafa Kadić, dok je član Skupštine US šuma Isak Poprženović.

Interesantno je kako ni predsjednik DF-a Željko Komšić nema iste aršine prema svim svojim zastupnicima i vijećnicima. Tako je, na primjer, u Sarajevu, odmah iz stranke isključio troje vijećnika samo zbog toga što su razgovarali sa SDA načelnikom Ajnadžićem, dok u USK dozvoljava i koaliciju ne samo sa SDA, već i sa strankom osuđenog ratnog zločinca.

Željko Komšić na predizbornom skupu u Sanskom Mostu u septembru 2016. godine

Prilikom predizbornog skupa DF-a u Sanskom Mostu 2016. godine, na Eminićevu konstataciju kako će saradnja DF-a sa SDA-om i Laburistima samo nanijeti štetu ovoj političkoj partiji, Komšić je rekao „kako nije baš sve onako kako izgleda na prvu“, očito se ne suprotstavivši ideji o saradnji sa Asimom Kamberom i Fikretom Abdićem.

Da li je ovim DF krenuo putem SBB-a, gubeći iz dana u dan i članstvo i kadrove, ostaje da se vidi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 5 =