Direktor JP “UKUS” Ključ Ibrahim Zukanović osuđen na zatvorsku kaznu

0
SHARE

Ibrahim Zukanović, diplomirani politolog, trenutni je direktor „vodovoda“ u Ključu (JP “UKUS”) i jedini je direktor jednog javnog preduzeća u Ključu koji je u mandatu svog rođaka, načelnika Nedžada Zukanovića, došao na poziciju direktora nakon smjene prethodnog. I ta jedina smjena direktora bila je nezakonita. To je utvrdio Sud pravosnažnom presudom, kojom je sadašnjem menadžmentu UKUS-a naložio vraćanje na posao prethodnog direktora Fahrudina Krivića i isplatu naknade štete u ukupnom iznosu nešto manjem od 50.000 KM.

Svjestan činjenice da neizvršavanje presude suda predstavlja krivično djelo, direktor Ibrahim Zukanović je, ipak, odlučio da ne izvrši presudu suda kojom mu je naloženo da prethodnog direktora vrati na posao i da mu isplati odštetni zahtjev. Na to je reagiralo Tužilaštvo USK, koje je direktora Ibrahima Zukanovića optužilo da je počinio krivično djelo neizvršenja sudske odluke iz člana 351., stav (1) Krivičnog zakona FBIH, kako stoji u obrazloženju presude.

Općinski sud u Sanskom Mostu presudom od 15. maja tekuće godine utvrdio je da je direktor Zukanović kriv što, kao odgovorna osoba u pravnoj osobi JP “UKUS” Ključ, nije postupio po izvršnoj presudi suda i Krivić Fahrudina (nezakonito smijenjenog direktora) nije rasporedio na odgovarajuće poslove u preduzeću, čime je počinio krivično djelo neizvršenja sudske presude. Direktor Ibrahim Zukanović PRIZNAO JE KRIVNJU, te ga je sud zbog toga uvjetno osudio na kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca.

JP “UKUS” i JP “Radio Ključ” su jedina blokirana preduzeća u Ključu. Ibrahim Zukanović je direktor prvog, a sam je blokirao drugo preduzeće zbog toga što mu, kao raniji poslodavac, nije isplatilo otpremninu. Građani Ključa su s pravom zabrinuti zbog finansijske blokade ovih javnih preduzeća, posebno zbog činjenice da se ni direktor Zukanović, ni njegov rođak načelnik Nedžad Zukanović, ne smatraju odgovornim za stanje u pomenutim ključkim javnim preduzećima, a u najmanju ruku je sramota da čovjek koji je osuđen na zatvorsku kaznu i dalje izvršava dužnost direktora javnog preduzeća i da isti i dalje ima podršku, a da paradoks bude još veći, osuđeni direktor Ibrahim Zukanović imenovan je za člana Izborne komisije općine Ključ i tu će dužnost, kao osuđeni direktor, obnašati narednih pet godina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + seven =