Dragan Mektić: Tužilaštvo ne bi moglo dokazati ni da je danas srijeda!

0
SHARE

Gostujući u emisiji Pressing N1 televizije, ministar sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine Dragan Mektić (SDA) govorio je o kriminalitovanom tužilaštvu, o krivičnim prijavama koje su podnošene protiv njega, o odnosu prema Bakiru Izetbegoviću i reviziji presude BiH protiv Srbije, o izuzetno visokim cijenama osnovnih ličnih dokumenata i drugim veoma važnim tema.

Na pitanje novinara Amira Zukića šta je najveći problem ove zemlje, Mektić je rekao kako je naš najveći problem kriminalizovano tužilaštvo, potkrepljujući to činjenicama da je donedavni glavni tužilac Goran Salihović godinama onemogućavao pokretanje istraga protiv najvećih kriminalnih radnji u BiH (afere „Pandora“, „Bobar banka“, „Milbauer“ i druge). U okviru „Pandore“, Goran Salihović je štitio niz političara koje je Kemal Ćaušević pomenuo u svojoj izjavi, koja je čak postala dostupna i javnosti putem interneta, a to se prije svega odnosi na Sulejmana Tihića, Nikolu Špirića i Dragana Čovića.

Mektić je izjavio da je za građane BiH manje bitno da li je Kemal Čaušević od izvjesnog Sadikovića dobijao 1.000 KM po svakom kamionu i tako pribavio korist od 700.000 KM, već koliko je tim umanjenjem iznosa za carinjenje oštećena država BiH, a radi se o oko 2 milijarde maraka.

Tužioci i sudije u BiH su izuzetno dobro plaćeni, međutim, oni nažalost nisu na nivou svijesti tužilaca i sudija Norveške ili Švedske, čiji smo sistem mi kopirali. Ovi naši tužioci ne bi mogli dokazati da je danas srijeda, a kamoli nešto drugo.

Po njemu, najbolji izbor za glavnog tužioca BiH bila bi kantonalna tužiteljica Dalida Burzić, obzirom da svi vide njenu opredjeljenost u borbi protiv korupcije. Nažalost, kod nas najbolji ne dolaze uvijek do izražaja.

Mektić je rekao i kako se iz Tužilaštva protiv njega vodi otvoreni rat, pa se je čak išlo i dotle da se protiv njega pokreće istraga za navodno nesprečavanje ratnih zločina u rodnom Prnjavoru tokom rata u BiH, što je vrlo brzo i obustavljeno, obzirom da je on tek u julu 1995. godine imenovan za načelnika policije u ovome gradu. Sve to je, kako kaže Mektić, pokrenuo „konvertit i marioneta Dževad Galijašević“.

O korumpiranosti u sudskim i tužilačkim organima u BiH Mektić je naveo i slučaj predsjednika suda u Tešnju „kojemu se do podne sudi, a od podne je on predsjednik suda u drugim postupcima“, izjavio je Mektić.

Tužilaštvu je poručio da može da „pojača intenzitet svih prljavih radnji, ali da se on neće promijeniti“, naglasivši da su ga čak pokušavali i novčano podmititi.

Na pitanje zašto SNSD traži njegovu ostavku zbor priče o reviziji presude protiv Srbije, Mektić je odgovorio kako je priča o njegovoj smjeni počela 3-4 mjeseca po stupanju na dužnost. Osnovni povod za to je što „ja ne šutim o kriminalu“, rekao je Mektić.

Komentarišući reviziju presude, Mektić je nedavno uputio oštre poruke Bakiru Izetbegoviću.

Uputio sam oštre poruke prema njemu i nekim aktivnostima jer sam smatrao da će kriza, na način kako je vodi, dovesti do toga da BiH postati nemoguća misija.”

Mektić je ranije izjavio da Bakir Izetbegović patološki mrzi Srbe. Zbog čega?

Nije htio da uđe u priču da se priča o reviziji vrati u institucije, iako je pozivan nekoliko puta. A sada mi njega pozivamo da se vrati u institucije sistema. Ja sam pitao ko je to donio odluku, nakon što su sjedili u Vijećnici“, dodao je Mektić te kazao da je potez supruge Bakira Izetbegovića na račun ekavice koju je govorila jedna novinarka “odraz odnosa iz njihove kuće.”

Odgovarajući na pitanje čije je pismo otvarano, Mektić je rekao da je jedino pismo upućeno predsjedavajućem Mladenu Ivaniću otvarano, te da za to smatra ambasadorku BiH u Hagu Mirsadu Čaušević, rekavši:

„Ja ne bih dao da Mirsada Čaušević predstavlja BiH u jednoj mjesnoj zajednici u Somaliji“, te da će „sutra imati sastanak sa direktorom SIPA-e i od njega tražiti da istraži kriminalno djelo počinjeno u našoj ambasadi u Holandiji, obzirom da je i to, formalno–pravno, teritorija BiH, te da je tu „počinjeno krivično djelo povrede tajnosti pisma“.

Mektić je izjavio i kako ima čvrste dokaze da Milorad Dodik radi na rušenju srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, te da su ti dokazi i ustupljeni Srbiji i da on pretpostavlja da je i Vučić upoznat s njima.

Ministar Mektić je rekao i kako sada više vjeruje u mogućnost da građani BiH nakon 21. marta neće ostati bez mogućnosti dobijanja pasoša, a sve zbok kriminalnih radnji vezanih sa potpisivanjem štetnog ugovora sa francuskom kompanijom Milbauer, dodavši da je od Tužilaštva tražio da se pokrene optužnica, koja bi poslužila kao povod za raskidanje ovoga štetnog ugovora, jer građani BiH jednu vozačku dozvolu, čija proizvodnja s personalizacijom košta 2 eura, plaćaju čak 60 KM, a da ličnu kartu, čiji su troškovi izrade 1 KM, građani plaćaju čak 9 eur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − 13 =