Džennaza za 23 prijedorska šehida (audio, video)…

0
SHARE

Danas je na nekoliko prijedorskih šehidskih mezarja izvršen ukop 23 prijedorskih šehida, žrtava genocida koji se je dogodio u dolini Sane 1992. godine.

Rano jutros su tabuti sa posmrtnim ostacima svirepo ubijenih Prijedorčana na svoj posljednji ovozemaljski put krenuli iz Identifikacione hale “Šejkovača” u Sanskom Mostu, čiji građani su prijedorskim šehidima priredili dostojanstven ispraćaj.

Dolaskom tužne kolone u Prijedor, kolektivna džennaza je, u prisustvu nekoliko hiljada Bošnjakinja i Bošnjaka iz cijele Bosanske Krajine i dijaspore, klanjana na mjesnom stadionu Berek u starom dijelu grada, a predvodio ju je specijalni izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH i zagrebački muftija dr. Aziz Hasanović.

Prije obraćanja visokih vjerskih dužnosnika, dvije djevojke iz šehidske porodice Kadirić su pročitale dirljivo obraćanje prisutnima i spisak šehida kojima se je danas klanjala džennaza.

Glavni imam Islamske zajednice u Prijedoru Husein ef. Velić je u svome govoru rekao da se je u Prijedoru 1992. godine dogodio genocid i da su i ovi šehidi svjedoci i nepobitni dokazi tog neljudskog čina. Osvrnuo se je i na veoma male kazne nekih od osuđenih za zločine koje su počinili.

Muftija bihaćki Husein ef. Makić je svoje obraćanje uglavnom bazirao na blagodatima koje šehidi, a prema islamskom vjerovanju, svi danas ukopani su upravo to, jer su ubijeni samo zbog toga što su bili muslimani, rekavši kako će šehidi u džennetu biti u društvu vjerovjesnika, dobrih ljudi i iskrenim Božijim robovima. Muftija Makić je rekao kako je 20. jula 1992. godine na prijedorskom Brdu u jednom danu ubijeno perko 1.700 nevinih stanovnika prijedorske općine.

Posljednji se je prisutnima obratio dr. Aziz ef. Huseinović, muftija zagrebački i specijalni izaslanik reisu-l-ileme u Bosni i Hercegovini.

Muftija Hasanović je pozvao komšije Srbe da konačno kažu gdje se nalaze posmrtni ostaci ubijenih, a još nepronađenih prijedorskih šehida. Pri tome je zamjerio i međunarodnoj zajednici, zamjerivši joj što čak osporava nedonošenje zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. Od međunarodne zajednice je zatražio provođenje pet programa zbog kojih i jesu u Bosni i Hercegovini, a to su: istina, pravda, pomirenje, povjerenje i bolja budućnost Bosne i Hercegovine. Naglasio je da bez povjerenja među ljudima, nema ni pomirenja. Pozvao je sve građane i narode Bosne i Hercegovine da zajedno gradimo državu, istu za sve, pod navedenim uslovima. Naglasio je potrebu pojavljaivanja na ovakvim mjestima svakog 20 jula, kako ne bismo zaboravili šta nam se je, ne tako davno, dogodilo.

Prije samoga čina klanjanja džennaze, pročitana su imena šehida koji su danas ukopavani na nekoliko prijedorskih šehidskih mezarja.

Svoj posljednji smiraj danas su našli Ifet Vojniković (1973), Velid Marošlić (1972), Adem Kešić (1969), Kemal Kešić (1962), Edin Dedić (1969), Fikret Duratović (1968), Safet Avdić (1967), Sakib Kahrimanović (1966), Mustafa Karagić (1966), Edin Rizvanović (1964), Suvad Kekić (1963), Suad Marošlić (1962), Kemal Hodžić (1960), Bajro Brakić (1941), Fehim Brakić (1962), Emsud Kekić (1957), Teufik Kljajić (1949), Smail Rekić (1943), Abdulah Kadirić (1942), Ibrahim Bačić (1927), Džehva Hadžić (1925), Šerif Hegić (1920).

Nakon dženaze šehidi su ukopani na mjesnim grobljima u Bišćanima, Kamičanima, Zecovima, na Skeli, Rakovčanima i Čarakovu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 − three =