Edin Ramulić: “Zločin u Prijedoru analizirati istinom i činjenicama”

0
SHARE

Jučer je u Prijedoru obavljena još jedna kolektivna džennaza nevino ubijenim šehidima ovoga kraja tokom ljeta 1992. godine. Tom prilikom ovozemaljski smiraj je našlo 23 prijedorskih šehida, a nakon zajedničke džennaze, koja je klanjana na stadionu Berek u starom dijelu grada, ukop je obavljen na nekoliko šehidskih mezarja prijedorske općine.

Iako se prisutnima građanima Prijedora, cijele Bosanske Krajine i brojne dijaspore na stadionu Berek nije obratio niti jedan perdstavnik zakonodavne ili izvršne vlasti, već samo predstavnici Islamske zajednice, neke od iznesenih stavki ipak nisu mogle a da ne budu zapažene i posebno obrađene.

Na svome facebook profilu o ovome je progovorio i Edin Ramulić, prijedorski novinar i aktivista za ljudska prava, a njegovo obraćanje prenosimo u cijelosti.

Reisov izaslanik, muftija Aziz ef. Hasanović danas na kolektivnoj dženazi u Prijedoru kaže: “Danas 20.jula ovdje u Prijedoru uzima se kao datum kada je počelo etničko čišćenje nesrpskog stanovništva ovdje u Prijedoru”. Mogao se efendija malo raspitati kada je krenuo u Prijedor, naročito ako dolazi govoriti u ime vrhovnog poglavara Islamske zajednice. Nije se na tome zaustavio nego kada je govorio o genocidu taj zločin ekskluzivno je naglasio samo za Srebrenicu dok je za Prijedor nedvosmisleno upotrijebio eufemizam “etničko čišćenje”.

Muftija bihaćki Husein ef. Makić otišao je korak dalje u pogrešnom interpretiranju događaja u Prijedoru iz jula 1992.godine. On kaže: “Na Brdu je u jednom danu ubijeno preko 1.700 Bošnjaka”. Niti je na Brdu ubijeno “preko 1.700 Bošnjaka” niti su svi na Brdu ubijeni u jednom danu. Te pogrešne navode i neistine već godinama u javnost plasira nekoliko neodgovornih Prijedorčana pa su tako dospjele i u usta muftije. A grijeh je ne govoriti istinu, pogotovo nad tabutima. I dugoročna je to šteta procesu suočavanja sa prošlošću u Prijedoru. Kako možemo očekivati da jednog dana lokalni Srbi prihvate stradanje svojih sugrađana ako im serviramo pogrešne podatke i navode?

Za razliku od Reisovog izaslanika glavni prijedorski imam Husein ef. Velić je izričit da je u Prijedoru ipak počinjen genocid. Šta je zapravo zvanični stav Islamske zajednice o genocidu u BiH? Da li priznaju samo sudske presude i Srebrenicu ili uvažavaju i argumente Tužilaštva iz Haga da je genocid počinjen 1992.godine i u drugim dijelovima BiH? Danas nad tabutima u Prijedoru imali smo oprečna mišljenja i izjave zvaničnika Islamske zajednice. Efendija Velić danas još ustvrdi da je u Prijedoru ubijeno “više od 3176 žrtava”. Nije rekao koliko više, jedna osoba ili jedna hiljada, ali je sa takvim VIŠE doveo u pitanje podatak od 3176 imena iz knjige “Ni krivi, ni dužni”. Umjesto da budu zahvalni što imaju egzaktan popis žrtava prijedorski zvaničnici koriste svaku priliku da ospore taj broj i dugogodinje istraživanje u koje je svoj trud uložilo više stotina ljudi. Gotovo uvijek insistiraju da je to više od poznatog broja a nikad ne navode niti jedno novo ime koje eventualno nije do sada evidentirano.

Iznosili su govornici danas i druge pogrešne navode i podatke, recimo, broj osoba koje se još uvijek vode kao nestale (više od 800!? – efendija Hasanović) kao i druge neprovjerene stvari. Nisam siguran da li je u pitanju neznanje, lijenost da se podaci provjere, događaji istraže, zauzme jasan stav. Ali sam zato veoma siguran da takvi istupi u javnosti nanose ogromnu štetu kulturi sjećanja u Prijedoru i udaljavaju nas od dana kada će svako u Prijedoru prihvatati jednu istinu i utvrđene činjenice. Istina je uvijek jedna, a nacionalni narativi su uvijek odvojeni i u konfliktu sa drugima. Radije bih da se držimo istine nego da gradimo nacionalni narativ na pogrešnim navodima i mitovima. Volio bih da se ubuduće vjerski zvaničnici ili dobro informišu i iznose samo provjerene podatke, ili da svoje govore nad tabutima prilagode isključivo vjerskom obredu. Ali ko sam ja da očekujem da će me bilo ko u Prijedoru poslušati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

eight − two =