Ekrem Prošić-Maršal (DF): Ahmo, kad ti bude trebalo još miliona za Ključ, javi da glasamo. Glasaćemo“

0
SHARE

Jučer je trebalo da bude održana 31. redovna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK), ali je ona završena prije nego je i počela. Naime, zbog neprihvatanja prijedloga Demokratske fronte (DF), koja zajedno sa SDA, SBB-om i Laburistima Fikreta Abdića čini parlamentarnu većinu u USK, da se izvrši dopuna članstva Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću i to njihovim odnedavnim članom, a doskorašnjim SDP-ovcem, Mahmutom Alagićem, ni oni nisu glasali za ponuđeni dnevni red u kojem nije bilo ovog prijedloga, pa je za dnevni red glasalo samo 13 od potrebnih 16 skupštinskih zastupnika.

Indikativno je da ni predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić (SDA) ne zna zašto član njegovog kluba nije podržao dnevni red sačinjen u prostorijama Kantonalnog odbora SDA, gdje se inače i kreira dnevni red skupštinskih zasjedanja.

Smiješno djeluje i pojašnjenje samoga predsjednika kluba SDA u Skupštini USK Edina Bašagića, koji uzrok u neusvajanju dnevnog reda vidi u kašnjenju svoga stranačkog kolege Samira Muminovića, kao da isti nije mogao da bude usvojen i nakon njegovog dolaska. I još naglašava kako su „to neki drugi iskoristili“. Da je jasno kako čovjek nema pojma o čemu govori, vidi se i iz njegove zbunjenosti dok pokušava formulisati kakvu-takvu smislenu rečenicu, u čemu baš i nije uspio.

Da su prijedlozi dnevnog reda česti uzročnici podjela i u samim klubovima stranaka, očitovano je i jučer, obzirom da isti nije podržan ni od Ahmeta-Ahme Egrlića, koji je glasao suprotno ostalim članovima kluba SDA, ali ni od Nijaza Kadirića, koji nije pratio dvoje partijskih drugova iz SBB-a. Do sada je jedino klub zastupnika A-SDA bio nepodijeljen, a tako je bilo i jučer, dok je SDP, odlaskom Amira Murića u DF također postigao jedinstvo u svome djelovanju.

Za premijera Huseina Rošića (SDA) neusvajanje dnevnog reda je „produkt neusaglašavanja oko nekih tačaka dnevnog reda“, kao da se dnevni red usvaja u pet minuta do početka sjednice, ali je u pravu kada kaže kako je sve to „odaslalo jednu lošu poruku prema građanima USK“, jer je evidentno da se aktuelna vlast već skoro godinu dana bavi sama sobom, a nikako problemima građana ovoga kantona.

Međutim, prije samog napuštanja skupštinske sale od strane krajiških DF perjanica Ekrema Prošića-Maršala i Farke Hodžića-Hodže, indikativno je bilo Prošićevo obraćanje upravo Ahmi Egrliću, u kojem on spominje nekakve „milione za Ključ“, pa ostaje nejasno na šta je u konkretnom slučaju mislio, odnosno da li je Prošić, ovim jednostavnom rečenicom, u stvari, otkrio modus po kojem djeluje sadašnja SDA-DF-SBB-Laburistička vlast u USK, a to je samo zloupotreba budžetskog novca kao sredstva kupovine podrške pojedinih zastupnika, a sve radi pukog opstanka na vlasti.

Često se iz tabora Demokratske fronte čuje kako oni nisu dio vlasti u USK, iako već odavno imaju svoje ministre u Vladi USK, a da je DF zaista dio vladajuće koalicije, potvrdio je i sam premijer Husein Rošić, rekavši kako DF podržava aktuelnu „manjinsku Vladu“.

Stav opozicije je jasaan i nisu dali svoj glas za usvajanje dnevnog reda jer vladajuća garnitura grubo krši Poslovnik o radu Skupštine USK, pokušavajući uvrstiti neke tačke dnevnog reda mimo odedbi tog Poslovnika, što je naglasio i Admir Hadžipašić, zastupnik iz reda najjače opozicione političke partije (A-SDA).

Unsko-sanski kanton je postao poznat po neslavnoj praksi da svako dva-tri mjeseca se vrši nekakva rekonstrukcija Vlade, pa više niko ne može upratiti ko je trenutno ministar u kojem resoru, jer taman kada se javnost počne da navikava na određenog ministra, on biva smjenjen. Naime, ne postoji ministar koji je od početka član Vlade USK, a to je potvrdio i sam Rošić.

Dalje, sam Rošić priznaje kako je to „loša poruka prema građanima i neozbiljan pristup rješavanju problema“, ali i dalje se čvrsto drži premijerske pozicije, iako Vlada na čijem je on čelu odavno nema ni onu minimalnu podršku skupštinskih zastupnika.

Nažalost, želja za vlašću je kod premijera Rošića jača od bilo kakvih stvarnih pokazatelja, pa on sam sebe uvjerava, a često pokušava uvjeriti i građane USK, kako oni „imaju kapacitet i kako im malo fali“, iako građani odavno u to više ne vjeruju.

I, na kraju, savjet premijeru Rošiću da malo poradi na ispravnosti vlastitog izražavanja, jer federalni propis može da DOPUŠTA, a nikako DOPUSTA pravo na tzv. „bijeli kruh“. Ipak on zvanično predstavlja tristotinjak hiljada Krajišnika.

Da li će tokom vikenda doći do pomirbe koalicionih partnera koji su tu samo zbog ličnih interesa ili neće, ostaje da se vidi već u ponedjeljak, kada je na redu redovno 32. zasjedanje Skupštine USK. Međutim, da je Unsko-sanski kanton suočen sa dubokom krizom vlasti i da postojeća većina više nije funkcionalna, jasno je i vrapcima na grani. Još da to shvate premijer Rošić i njegovi saradnici…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 + 10 =