Hopovac odgovorio ministru Burniću

0
SHARE

Dana 12.07.2017. godine OO SDP Sanski Most uputio je otvoreno pismo načelniku općine Sanski Most Farisu Hasanbegoviću, vezano za prekopavanje korita rijeke Sane.

Nakon nekoliko dana i odgovora načelnika Hasanbegović, u cijelu priču se je uključio i ministar u Ministarstvu građenja, prostornog uređenja i zaštite okoliša mr. Jasmin Burnić, inače po zanimanju profesor fizičkog vaspitanja, reagujući na novo saopštenje SDP-a od 15.07.2017. godine.

Međutim, ni predsjednik SDP-a mr. Almin Hopovac nije ostao bez odgovora ministru Burniću, a saopštenje predsjednika OO SDP Sanski Most prenosimo u cijelosti.

 

Dragi Jasminu,

Iznenadjeno čitam kako me pominješ u saopćenju za javnost, ako se to uopće može nazvati saopćenjem, kao autora teksta koji je objavio SDP. Moram Ti reći da je to saopćenje općinske organizacije, a ja samo potpisnik (kao primus inter pares), sa memorandumom, naravno. Razumijem da je to nejasno čovjeku čija „organizacija“ nema ni pečata, a ni potpisnika. Možda i ima, ali u žutoj zgradi.

Drago mi je ministre, da u Ministarstvu radite sve u skladu sa pozitivnim propisima i zakonima BiH, mi u SDP-u nikada nismo ni tvrdili, niti pisali da je to drugačije. Ovdje Te, ministre želim samo podsjetiti da odluke i saglasnosti, iako su u skladu sa zakonom, ne moraju uvijek biti moralne i pravične. Podsjetiću Te da bi saglasnost OV Sasnki Most za izgradnju hidro elektrane na rijeci Sani bila u skladu sa zakonom, ali smo se mi borili protiv iste (jednoglasno), jer smatramo da nije ispravna. Nije mi namjera, ovim odgovorom, učiti Te etici, iako vidim da Ti malo slabije ide od struke- gradjenja, prostornog planiranja i okoliša.

Čini mi se da si u saopćenju SDP-a pomenut samo sa jednom, ili dvije rečenice i to koje se odnose na davanje gradjevinske dozvole (saglasnoti) za radove u koritu rijeke Sane. Ne razumijem šta ovdje odbacuješ i šta je neosnovano, kao i što skoro cijeli tekst ne razumijem, jer je teško razumljiv, valjda smo na različitim valnim duljinama. Ispravi nas, dragi Jasminu, ako nismo u pravu da si dao gradjevinsku dozvolu za radove u koritu Sane, ali i Načelnika ispravi molim te.

Valjda odbacuješ i smatraš „nedopušteno“, šta god to značilo, naš navod u vezi tvoje stručnosti. Volio bih da meni, a i javnosti, ako ne fakultetskom diplomom u oblasti gradjenja i  prostornog planiranja, onda bar nekim certifikatom o završenom kursu u toj oblasti, ili, barem slikom gdje se vidi da izlijevaš ploču ili fundament, dokažeš iskustvo i znanje u sektoru „gradjenja“, eto i to bih cijenio.

Na kraju, predlažem da se kao odgovorna osoba, potpisnik saglasnosti za kopanje po sanskim plažama i ljepotama, ponašaš odgovorno, jer ono što javnost očekuje od jednog ministra takvog kova i političkog pedigrea, jeste pojašnjenje (dokumentovano) projekta koji je uveliko u toku.

Drugarski Te pozdravljam i preporučujem eksperta za pisanje smislenih, jasnih, svrsishodnih, efikasnih i pismenih saopćenja za javnost. Slažem se da je i slikanje „selfija“ po odmaralištima isto neki vid politike. Kakve? Prećutaću, ovaj put.

 

Tvoj drug

Almin Hopovac

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 2 =