Husein Rošić (SDA): Premijer bez dnevnog reda

0
SHARE

Husein Rošić je ovih dana očigledno shvatio da dosadašnje metode kupovanja poslanika, nagrađivanja unosnim poslovima i kreiranja fiktivnih radnih mjesta „na budžetu“ nisu dovoljne i pribjegao je oprobanoj SDA-ovoj taktici spašavanja sopstvene kože – laganju.

Prvo je premijer Rošić ustvrdio da ima sve veću podršku skupštine, dok se danas pokazalo da nije u stanju da obezbijedi većinu čak ni za dnevni red. Već nekoliko mjeseci čitava država smije se premijeru koji jednom mjesečno mijenja nekoliko ministara i na njihova mjesta stavlja ljude bez ikakvih referenci, da vode povjerene im resore, a pri tome objašnjava da se radi o „još većim stručnjacima“ i “ekspertima bez presedana”.

Sve ovo podsjeća na već viđenu situaciju iz februara ove godine, kada je Rošić također tvrdio kako ima većinu u Skupštini, a onda se je stvarnost pokazala sasvim suprotnom od toga. Opet imamo sjednicu Skupštine u ponedjeljak, pa ćemo vidjeti da li je Rošić uspio da skupi većinu makar za dnevni red.

Međutim, kako stvari stoje, vrlo je moguće da Husein Rošić ponovo, iako to najmanje želi, prizna kako Vlada na čijem je on čelu ipak nema parlamentarnu većinu i podršku makar minimalno potrebnih 16 zastupnika u Skupštini USK.

Dalje, Rošić prkosi elementarnoj matematici i govori o budžetskom suficitu od dva miliona maraka, iako istovremeno dug kantona iznosi preko 70 miliona KM. Građani Unsko-sanskog kantona ne zaslužuju da ih vodi neko ko očigledno potcjenjuje njihovu inteligenciju. Laži o financijskoj i političkoj stabilnosti nisu u stanju da zataškaju činjenicu da čitav Rošićev mandat najbolje opisuje riječ „agonija“.

Husein Rošić od imenovanja do danas uspio je jedino da dokaže svoju beskonačnu nesposobnost i napravi od našeg kantona predmet ismijavanja cijele Bosne i Hercegovine. Vrijeme je da to shvati i sam „premijer bez dnevnog reda“ i da nakon mjeseci laganja i srljanja u propast, konačno učini nešto zaista korisno za USK – podnese ostavku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 − seven =