Izbori u Stocu: HDZ BiH 8 mandata, Inicijativa za Stolac 7 mandata

0
SHARE

Nakon što je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) poništila rezultate izbora koji su, kao i u svim ostalim dijelovima Bosne i Hercegovine, održani u Stocu 02.10.2016. godine, ponovljeni rezuletati izbora u Stocu održani su u nedjelju 19.02.2017. godine.

CIK je do tada donio nekoliko dikriminirajućih odluka koje su ne samo jednu političku opciju i grupaciju, već bi se moglo reći i jedan narod, stavio u podređeni položaj na način da je predstavnik toga naroda za načelnika općine brutalno skinut sa liste, čime mu je onemogućeno osnovno zakonsko pravo „da bira i bude biran“. Naravno, radi se o sankcionisanju kandidata „Inicijative za Stolac“ Salmira Kaplana i njegovog skidanja sa izborne liste za načelnika općine Stolac.

„Inicijativa za Stolac“ sve do posljednjeg momenta nije bila odlučila da li će predstavnici bošnjačkog naroda, zbog navedene diskriminatorske odluke CIK-a, uopšte da izađu na izbore ili će da ih bojkotuju. Međutim, obzirom da je Tužilaštvo BiH poduzelo neke korake i aktivnosti protiv osoba koje su grubo kršile Izborni zakon BiH, odlučeno je da Bošnjaci, iako im je uskraćeno pravo da biraju svoga predstavnika za načelnika općine, ipak izađu na izbore.

Broj birača u općini Stolac je 11.404, od toga je 10.012 redovnih, 1.321 birač registrovan je van BiH, 31 birač registrovan da glasa u odsustvu i 40 birača koji su registrovani da glasaju lično.

Prema prelimentarnim rezultatima CIK-a, zatvaranjem birališta u 19,00 sati, izlaznost na ponovljenim izborima u Stocu je izuzetno velika, obzirom da je na redovnim biračkim mjestima glasalo je 7.566 ili 66,19% birača.

Novi – stari načelnik općine Stolac je kandidat HDZ BiH Stjepan Bošković, koji je osvojio 4.276 glasova ili 59,55% birača koji su izašli na izbore. Njegov jedini preostali protukandidat Mato Komšić (SDF BiH) je osvojio 2.904 ili 40,45% glasova birača.

Nakon proglašenja pobjede Bošković je rekao kako će biti načelnik svih građana općine Stolac. Međutim, iz Inicijative za Stolac su mu poručili kako će se morati dokazati na djelu.

Kada je u pitanju sastav Općinskog vijeća Stolac, koje ima 17 mandata, njega će činiti četiri politička subjekta koja su prešla izborni prag od 3%. Najviše mandata (8) osvojio je HDZ sa 3.654 ili 49,82% glasova, zatim slijedi Inicijativa za Stolac sa 7 mandata, odnosno 2.986 ili 40,71% glasova, dok su po jedan mandat osvojili Hrvatska koalicija za Stolac HSP BiH-HDZ 1990 sa 305 ili 4,16E% glasova i nezavisni kandidat Vidoje Maslać, sa 281 ili 3,083% glasova.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 3 =