Javna tribina u Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu

0
SHARE

Medžlis Islamske zajednice u Sanskom Mostu i Savez (Koordinacija) bošnjačkih nevladinih organizacija su sinoć, nakon akšam namaza, u okviru redovne tribine petkom „Islam u vremenu“, u Hamzibegovoj džamiji organizovali predavanje pod nazivom „Važnost istine u vremenu smutnje“, a gost – predavač je bio mr. Esmir Bašić iz Tešnja, kolumnista u nekoliko novina i portala, između kojih je i „Preporod“.

Između ostaloga, pred velikim brojem posjetitelja, Bašić je objasnio da je fitna (smutnja) rastavljanje dobrog od lošeg, odnosno razdvajanje vjernika od nevjernika. Bašić je, između ostalog, rekao da vjernik ne može praviti fitne, „jer se boji Allaha“.

Govoreći o potrebi stajanja na strani istine, Bašić je citirao hadis Božijeg poslanika Muhammeda a.s. „Neće ući u džennet onaj u čijem srcu bude koliko trun oholosti“, naglašavajući da je oholost odbijanje istine i omalovažavanje ljudi.

Bašić je citirao i Lava Nikolajeviča Tolstoja, koji je rekao „Draža mi je istina od svega na svijetu“, kao i Aristotela, koji je rekao „Drag mi je Platon. On je moj prijatelj, a li mi je istina draža“, naglašavajući univerzalnu važnost istine i čovječije potrebe da bude na toj pravoj strani.

Govoreći o značaju istine, Bašić je prisutne podsjetio i na riječi Omera r.a., ko je jednom prilikom rekao „Volim biti na začelju kolone koja je na istini, nego da budem na čelu kolone koja je na laži“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + thirteen =