Još jedna sramota pravosuđa u BiH

0
SHARE

Da je pravosuđe u Bosni i Hercegovini dotaklo samo dno, odavno su se mogli uvjeriti svi stanovnici ove lijepe, a nesretne zemlje, ali da može još i niže, ponovo možemo da se uvjerimo.

Naime, bivši općinski načelnik Srebrenice Ćamil Duraković se mora odazvati na pripremno ročište u Općinski sud u Višegradu ni manje, ni više nego tačno 11. jula ove godine i to u 13,00 sati. Njega je, zajedno sa kompanijom „Avaz Roto-pres“ d.o.o. Sarajevo tužio filmski režiser Emir (Nemanja) Kusturica. Sutkinja koja je zakazalo pripremno ročište u navedeno vrijeme se zove Dana Plećić. Pomenuta „gospođa“ uopće nije uzela u obzir činjenicu da se, upravo tada, u Potočarima održava komemoracija povodom stradanja oko 10.000 nevinih ljudi u srebreničkom genocidu.

Ima li igdje u svijetu da nekoga ko je preživio genocid sud te zemlje pozove na ročište na dan komemoracije i ukopa žrtava genocida i to u vrijeme početka dženaze? Slučajno? Da izuzmem činjenicu da sam predsjednik Organizacionog odbora i činjenicu da me tužio baš Emir Kusturica… Ima!!! Kod nas sve to ima – izjavio je Duraković za novinsku agenciju patria.

Tužitelj Emir Kusturica od tuženih traži odštetu u iznosu od 12.000 KM.

Sutkinja Plećić je ponovila klasičnu pravosudnu frazu da će tužba biti povučena ukoliko se na pripremnom ročištu ili ročištu za glavnu raspravu ne pojavi tužitelj. Također je navedeno da ukoliko se na ročištima ne pojave tuženi, ročište će se održati bez njegovog prisustva.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + five =