Još novija Vlada USK: Tri nova ministra

0
SHARE

Danas je na redovnoj 30. Skupštini Unsko-sanskog kantona (USK) još jedno izvršena rekonstrukcija Vlade USK, čime je ovaj kanton postao apsolutni rekorder po rekonstrukcijama izvršne vlasti. Naime, ovo je peta po redu rekonstrukcija, a šesti sastav Vlade USK i, što je najgore, niko sa sigurnošću ne može tvrditi da je i posljednji. Jer, puno je još vremena ostalo do novih parlamentarnih izbora i sigurne smjene aktuelne vlasti, a ustaljena je praksa da se mnogi ministri u USK u posljednje vrijeme zadrže samo par mjeseci ili čak par sedmica, međutim i kao takvi stiču pravo odlaska na bijeli kruh nakon rekonstrukcije. Narod zna – narod i plaća.

Iako na službenoj web stranici Vlade USK još uvijek nisu stigli da „nakače“ slike odlazećih ministara, novi su već tu.

Svoje nove šefove dobila su tri ministarstva, a istovremeno su stari (nekoliko mjeseci „stari“ ministri) otišli na „zasluženu“ ministarsku platu (bijeli kruh) u narednih 12 mjeseci.

U Ministarstvu privrede je ministra Ilfada Medića (DF) zamijenio Samir Sedić (SDA), rođen 12.07.1983., po zanimanju diplomirani pravnik, koji je u 2016. godini jedno kraće vrijeme obavljao dužnost ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a inače, mimo toga, od 2014. godine je radio kao sekretar Općinskog vijeća Bosanska Krupa. Prema informacijama kojima raspolažemo, sada već bivši ministar Ilfad Medić odlazi na poziciju direktora Direkcija regionalnih cesta USK, obzirom da je ista pripala DF-u, koji u tom preduzeću ima i većinu u Nadzornom odboru. Možda i zbog toga, na zvaničnoj web stranici Vlade uska piše da je „premijer USK Husein Rošić razriješio, na lični zahtjev, dosadašnjeg ministra privrede Ilfada Medića“.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta, dosadašnju ministricu Sanelu Ćenanović (SBB), čije je imenovanje 28.januara 2017. godiglo podiglo najviše prašine, ne samo u USK, obzirom da ista nema ni sata iskustva u prosvjeti, već se je bavila organizacijom svadbi i vjenčanja, zamijenio je također kadar SBB-a i to iz Ključa Muhamed Ramić-Hamba, dugogodišnji profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Mješovitoj srednjoj školi u Ključu. Ramić je rođen 28.03.1962. godine u Sanici kod Ključa i od 1997. godine je profesor u tjelesnog i zdravstvenog odgoja u Mješovitoj srednjoj školi u Ključu. Tako sada u „najnovijoj“ Vladi USK imamo dva profesora tjelesnog odgoja i oba su članovi SBB-a, obzirom da je i ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Jasmin Burnić također profesor fizičkog vaspitanja.

Treći novi „ekspert“ u Vladi USK je Hazim Kapić (DF) i to u Ministarstvu zdravstva i socijalne zaštite. Rođen je 13.10.1957. godine u Cazinu i specijalista je neurologije i psihijatrije. Dvije godine je bio i direktor Doma zdravlja u Cazinu. On je peti ministar zdravstva u posljednje dvije godine, dok je u prošloj rekonstrukciji Vlade USK po četvrti put promijenjen ministar MUP-a. Obzirom da su upravo loša zdravstvana zaštita i korupcija rak rana krajiškog društva, slobodno se možemo pitati da li su ove smjene ciljane kako bi se opstruirali procesi normalizacije u ovima, za građane veoma bitnim, sektorima. Ništa se ne događa slučajno.

Kako je krenulo, uskoro će se svijećom tražiti građani USK koji još uvijek nisu bili ministri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 2 =