Kadrijinih sedam kostiju u pet grobnica, a imao je samo 22 godine

0
SHARE

Kažu vrli političari iz RS-a da nam revizija tužbe protiv Srbije nije trebala. I nisu jedini koji smatraju da ‘srljamo’. Ima i u Federaciji pametnjakovića koje kažu da je važnije održavati sjednice i približavati se EU, od toga da hiljade porodica barem na momente osjete pravdu. Važnije je da se Srbi ne ljute, nego podatak da je BiH zemlja sa najvećim brojem nestalih osoba u Evropi.

“To su politikanti, kukavice, koji nisu izgubili nikoga, nisu bili blizu nijedne grobnice. Ne može se zamijeniti ničim pravo žrtve na istinu. To pravo je važnije iznad svega, posebno neke blokade. To samo pokazuje da su oni sve vrijeme to željeli, samo im je trebao povod, a ovo nije uopšte povod za to. Nema ničeg iznad pravde. Stari ljudi su kazali ‘Neka se vrši pravda, makar svijet propao’. Imali bismo mi neki latentni mir da nije došlo do ovog, ali koji bi samo čekao neki drugi povod. Vidjeli smo to mnogo puta. Nepojmljivo je da jedan od lidera kaže da je ovo akt mržnje jednog naroda prema drugom. To samo bolesna osoba može kazati”, kaže Amor Mašović, iz Instituta za traženje nestalih osoba.

“U Kamenici, koju zovu ‘Dolina smrti’, je pronađeno trinaest masovnih sekundarnih gobnica. Po broju žrtva, najveća bi trebala biti grobnica Glogova , u kojoj uistinu nismo našli tih hiljadu i po žrtava ubijenih u zadruzi u Kravici, jer su te žrtve naknadno prebačene u druge grobnice. I Glogova ima čak 13 svojih sekundarnih grobnica. Jedan Mladić, koji je imao 22 godine, po imenu Kadrija,  je pronađen u čak pet različitih grobnica, i to od njegovih 207 kostiju pronašli smo samo sedam, na prostoru od 32 kilometra”, kaže Mašović.

Sedam kostiju u pet grobnica, mladić od 22 godine

Sedam kostiju u pet grobnica

Sedam kostiju

Jeste li pametnjakovići pitali Kadrijinu porodicu je li revizija opravdana i potrebna? Jel’ mislite da je majci Kadrijinoj važno da se vi na svojim radnim mjestima slažete. Mislite da ona ne vidi kako na poslu uglavnom tipkate mobitele, spavate ili čistite nos. Jel smatrate da njegovu porodicu brine hoće li im litar ulja biti jeftiniji, ako vi budete saglasni.

Da političari iz RS-a ne mare za žrtve i negiraju genocid jasno smo vidjeli u njihovom dosadašnjem djelovanju. Da su spremni na sve kako bi pokazali svoju snagu, vidjeli smo održavanjem referenduma i slavljenjem navodnog praznika. Ne može nam biti čudno što se bore protiv revizije, jer su i mnogi od njih bili učesnici onog zbog čega se i pokreće. Nagrađuju ratne zločince odlikovanjima. Daju nazive domovima po ratnim zločincima. U ratu su ubijali, a poslije rata zovu i traže novac za informacije o gobnicama. Sada, hoće da se oprosti i krene ka putu EU, kao jedna sretna porodica.

“Dugo vremena sam mislio da je beba u Višegradu najteži slučaj, ili jedna beba koju sam lično iznosio iz jame u blizini Ključa, na dubini od dvadeset metara. A onda, prije par godina, sam se suočio sa jamom koju su ostavili Holanđani u Potočarima. Tu je bila novorođena beba, koja je tek na nekoliko sekundi udahnula život. Majka se porodila u hali i beba nije imala uslove da preživi. Strahovali smo svi hoće li ostati išta od novorođenog djeteta. Na sreću, taj holandski vojnik koji je tu bebu ostavio u grobnicu, stavio je u jednu plastičnu kesu i ta kesa je omogućila da se sitni djelići skeleta očuvaju. Možda je to najteži trenutak za mene”, kaže Amor Mašović.

(Izvor: Source.ba)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 − 4 =