Kako spriječiti zamagljivanje stakla na automobilu?

0
SHARE

Za sprječavanje zamagljivanja stakla na automobilu, potrebno je obratiti pažnju na tri osnovne stvari: kako spriječiti, kako smanjiti kada se dogodi, kako ukloniti kada je već sve zamagljeno. Prevenciju zamagljivanja možete raditi tako da smanjite količinu vlage u vozilu. Iako se vlaga uvijek može naći u automobilu, dobro je ponekad dobro isušiti unutrašnjost automobila. čak i ako dođe do zamagljenja, gotovo svi automobili imaju sistem za odmagljivanje, pa ako nemate poteškoća sa akumulatorom, to bi trebali upaliti odmah nakon što upalite automobil. Na kraju krajeva uvijek morate imati i suhu krpu pri ruci kako bi obrisali staklo ako ništa ne pomaže.

Svake sedmice ili dvije bi trebalo temeljito očistiti i obrisati prozore automobila sa unutrašnje strane. Autostakla, kao i drugi dijelovi automobila, s vremenom na sebi imaju sitne čestice prljavštine i masnoća. Taj prljavi sloj čini zamagljivanje mnogo lakšim i bržim nego bi to bilo da je staklo čisto. Naime kapljice vlage se tako imaju na što primiti. Za vrijeme vlažnih dana, kao što je proljeće i jesen, bi svakako trebalo oprati prozore barem jednom sedmično da vam bude lakše održavati čista stakla.

Ako je vani dosta hladno, stakla će također biti hladna i sva vlaga iz vašeg daha se odmah kondenzuje na staklima. Zbog toga je izuzetno važno da zagrijete automobil i stakla prije nego krenete sa parkirališta. Nije vam baš pametno da vam se stakla zamagle dok vozite.

Jedan YouTuber sproveo je eksperiment, pa je staklo podijelio na pet cjelina. Na prvu je stavio fabrički proizvedeno sredstvo za sprečavanje zamagljivanja, na drugu pjenu za brijanje, na treću ulje za bebe, na četvrtu krompir, i na petu gel za ruke.

To su sve trikovi u koje se ljudi zaklinju, ali kako je pokazao ovaj test, jedino su efikani komercijalno sredstvo i pjena za brijanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 2 =