KO A-SDA: Saopštenje za javnost

Nakon neusvajanja dnevnog reda na za danas planiranoj 37. redovnoj sjednici Skupštine USK, koja, shodno tome nije ni održana, oglasio se je Kantonalni odbor Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA), čije saopštenje prenosimo u cijelosti.

“Zastupnici Stranke demokratske aktivnosti danas nisu podržali dnevni red 37. sjednice Skupštine Unsko- sanskog kantona jer dostavljeni materijali nisu bili potpuni niti adekvatno pripremljeni za konstruktivnu raspravu.

Između ostalog, ni Vlada USK ni menadžment Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Prijedlogu odluke o pokretanju procedure za kreditno zaduženje Bolnice nisu naveli ni predvidjeli iz kojih sredstava će Bolnica vraćati kredit, na koji način i pod kojim uvjetima.

Takođe, Kantonalno ministarstvo finansija je na ovaj Prijedlog Odluke dalo negativno mišljenje iz čega jasno proizilazi da je donošenje ovakve Odluke nezakonito. Smatramo da je višegodišnja praksa podizanja kredita s kojima se kratkoročno rješavaju gorući problemi upravo dovela do trenutnog stanja i da s nastavkom ovakve prakse srljamo u potpunu propast.

Primjera radi, s 5 miliona maraka kamate, koju bi trebalo platiti na ovakav kredit, može se napraviti potpuno novi objekat Kantonalne bolnice.

Smatramo da bez sistematskog pristupa rješavanju problema s dugoročnim, sigurnim i temeljitim planiranjem, dobijamo samo nove i veće probleme koji će dovesti do potpuno raspada sistema u čemu Stranka demokratske aktivnosti ne može i neće sudjelovati.

Vlada i menadžment Bolnice moraju izaći s jasnim planom i programom s kojim će pokazati da će, nakon kreditnog zaduženja, Kantonalna bolnica obezbijediti pozitivno financijsko poslovanje iz redovnih izvora finansiranja, bez stvaranja novih dugova koje bi za kratko vrijeme morali ponovo rješavati novim kreditima.

Bez ovakvog pristupa i jasnog plana aktuelna Vlada ostavlja prostor da smatramo da se radi samo o kratkoročnom i brzinskom rješenju koje će ubrzo ponovo naći na dnevnom redu ali s daleko većim i pogubnijim posljedicama po Kantonalnu bolnicu, njene uposlenike i naravno pacijente.

A SDA izražava svoju spremnost da se uključi u rješavanje ovog problema na način da sadašnjim odlukama obezbjedimo stabilizaciju stanja i početak dugoročnog rješavanja nagomilanih problema u zdravstvu Unsko- sanskog kantona, ali nikako da pokrivamo evidentan kriminal i pronevjeru višemilionskih sredstava.”

Inače, ZA današnji dnevni red je glasalo samo 15 zastupnika, uz napomenu da dva zastupnika SDA uopće nisu prisustvovala zasjedanju (Nisvet Jusić iz Bužima i Ahmet Egrlić iz Ključa), dok je zastupnik A-SDA dr. Hajrudin Halilović prilikom elektronskog glasanja prvo glasao kao SUZDRŽAN, da bi u pojedinačnom glasanju, kada je vidio i shvatio da predloženi dnevni red neće dobiti potrebnu većinu, glasao ZA, čime je bio 15. glas, što je bilo nedovoljno da bi se dnevni red usvojio.