LED rasvjeta ima veliki uticaj na živi svijet

0
SHARE

Exeterski univerzitet (University of Exeter, UK) izvijestio je o novom istraživanju kojeg su proveli, a koje kaže da bi ulična LED rasvjeta mogla biti podešena tako da smanji svoj uticaj na ekosistem.

Tokom milijardi godina život na Zemlji je evoluirao u skladu s uslovima okoline, a važan faktor tog okoliša je oduvijek bila izmjena dana i noći. Zahvaljujući tim izmjenama i većina živog svijeta prilagodila je svoj bioritam, fiziološke potrebe, prehrambene navike, te tehnike, potrebu za snom, proizvodnju hormona, reproduktivne cikluse, pronalaske skloništa, te mnoge druge pojave koje uzimamo zdravo za gotovo.

Ciklus dana i noći je pomalo poremećen razvojem tehnologije koja je dovela do toga ili da ponegdje zbog upadljive rasvjete noć više i ne postoji ili da jednostavno želi rasvjetu što više učiniti takvom da sliči danjem svjetlu. Iako današnja LED rasvjeta, srećom, nema živu u sebi i ne treperi, svejedno nosi sa sobom neke loše posljedice. Predviđa se da će do 2020. godine LED rasvjeta biti odgovorna za 70% svjetlosnog onečišćenja.

Plavo svjetlo je naročito rizično, ne samo za biljke i životinje, nego i čovjeka, jer smanjuje proizvodnju hormona melatonina, što za sobom povlači rizik od mnogih loših posljedica i oboljenja. Lahko je, međutim, riješiti se plavog LED osvjetljenja, čija je štetnost već dobro poznata, ali ostaje opasnost od ostalih boja za odvijanje normalnog života kukaca, ptica, te mnogih drugih životinja.

U Exeteru su u svojoj studiji otkrili da je mnogo bolje kad je rasvjeta noću ili ugašena između ponoći i 4 sata ujutro ili smanjena za 50%. U kontekstu štetnosti LED rasvjete je zasad najveća bojazan u životinjskom svijetu kod pauka i kukaca, koje navedena svjetlost jako privlači.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − eleven =