Malverzacije s ekskurzijom u Osnovnoj školi „Bužim“

0
SHARE

Kao što je poznato, prošle godine su učenici Osnovne škole „Bužim“ pola godine bespravno bili uskraćeni za prijevoz, zbog malverzacija na tenderu za nabavku usluga prijevoza, o čemu su pisali svi ovdašnji portali, te prenosila FTV i BHT1. Tek što se u ovom segmentu stanje napokon smirilo, u ovoj školi opet problem sa prijevozom, ali ovaj put su u pitanju ekskurzije, odnosno cijene istih. Kao što se zna, Pravilnikom o organizaciji i realizaciji izleta, studijskih programa i ekskurzija („Sl.glasnik USK“ br. 21/2013) svakoj školi je omogućeno da izabere jedan od dva postupka za prikupljanje ponuda za izvođenje ekskurzija:

  1. objavi oglas u najtiražnijim dnevnim novinama i na web-stranici škole ili,
  2. uputi poziv za dostavljanje ponuda agencijama čiji broj ne može biti manji od tri.

U Osnovnoj školi „Bužim“ prvi postupak je vješto zaobiđen i izabran drugi, u kojem je poziv za dostavljanje ponuda upućen samo jednoj putničkoj agenciji u Bužimu (d.o.o. „Centro tours“), dok je druga putnička agencija iz Bužima (d.o.o. „Abazović“) vješto zaobiđena, dok su druga dva poziva su poslana u Veliku Kladušu i Bosansku Krupu.

Obzirom da su ove dvije ponude, u stvari, bile fiktivne, jasno je da je za izvođenje ekskurzija u OŠ „Bužim“ kao „najpovoljniji“ ponuđač izabrana upravo Putnička agencija „Centro tours“, čiji vlasnik se nalazi u dugogodišnjoj bliskoj vezi sa direktoricom ove škole Jasmirom Mehić.

Kao epilog cijelog postupka, koji samo na prvi pogled izgleda „legalan i legitiman“, imamo nezapamćenu pljačku učenika i roditelja OŠ Bužim, koji će ove godine za eskurzije platiti najskuplje karte na kantonu. Primjerice, trodnevna eksurzija u Mostar za učenike sa Konjodora košta 99 KM, dok će đaci iz OŠ “Bužim”, za isti tretman, morati izdvojiti nevjerovatnih 155 KM.

Danas se je Upravi ove škole obratilo nekoliko roditelja, negodujući zbog astronomskih cijena ekskurzije, uz upit zašto se ciljano zaobišla druga, postojeća lokalna putnička Agencija u Bužimu. Iz Uprave su dobili odgovor koji je u suprotnosti sa istinom. Naime, uzrujanim roditeljima je rečeno da druga putnička agencija u Bužimu ne postoji, što je potpuna obmana i izvrtanje istine u cijelosti.

 

Ako se zna da je naprijed naznačenim Pravilnikom propisano da je za redovno praćenje, efikasno provođenje i usvajanje priprema, organizacije i realizacije svih oblika odgojno-obrazovnog rada (gdje spadaju i ekskurzije), zadužen direktor škole, i više je nego jasno ko je u OŠ „Bužim“ svojim učenicima i roditeljima „obezbijedio“ najskuplje karte za ekskurziju i radi koga su se, po drugi put, bužimski učenici našli na gubitku i margini našeg društva. Razlog je također savršeno jasan, pribavljanje lične imovinske koristi preko leđa nedužne djece i nezaposlenih roditelja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 2 =