Mutne radnje u Zavodu za javno zdravstvo USK: Direktorica Zarina Mulabdić otpustila doktore, a zaposlila svoju kćerku. Tajni dogovori sa Asimom Kamberom

0
SHARE

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanskog kantona(USK) dr. Zarina Mulabdić je, kao kadar Općinskog odbora SDA Ključ, iako je ona rodom iz Bosanskog Novog, a živi u Bihaću, imenovana u aprilu mjesecu 2015. godine, uz tadašnju prećutnu podršku drugog koalicionog partnera u kantonalnoj vlasti A-SDA. Zarina Mulabdić je na poziciju direktorice Zavoda došla zahvaljujući Ahmetu-Ahmi Egrliću, tada prvom čovjeku ključke SDA, a uz saglasnost šefa sanske SDA Asima Kambera, što će se kasnije pokazati veoma bitnim podatkom.

Iako dr. Mulabdić tada nije ispunjavala sve uslove za imenovanje na poziciju direktorice, obzirom da nije imala završen seminar menadžmenta u zdravstvu, tadašnji privremeni Upravni odbor, na čijem čelu je bio član SDA Bihać i sadašnji vijećnik Gradskog vijeća Bihać Refik Imširević, imenuje dr.Mulabdić na direktorsku poziciju.

I, od tada ova ustanova od kantonalnog značaja počinje da propada, međuljudski odnosi su na najnižem stepenu, mladi i perspektivni doktori dobijaju nezakonite otkaze, zapošljavanja se vrše mimo zakona, a u posljednje vrijeme, jasno je izražen i najgori oblik nepotizma, obzirom da dr. Mulabdić počinje u Zavod da dovodi i članove svoje najuže porodice. U konkretnom slučaju, radi se o njezinoj kćerki.

Pa, krenimo redom (a, red je podugačak)…

Doktorica Zarina Mulabdić je u zadnjih mjesec dana na poslove koje još niko nije uspio da detektuje dovela svoju vlastitu kćerku Tagrid Mulabdić,  koja se uglavnom šeće po Zavodu, a jedno vrijeme je bila zadužena i za protokol i poslove na protokolu. Ovdje je interesantno napomenuti da je Tagrid Mulabdić po zanimanju nastavnica engleskog jezika i da tog radnog mjesta uopće nema u Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta ove zdravstvene ustanove. Pomenuta gospođica je veliki „ljubitelj“ životinja, naročito pasa, koje za dobar novac udomljava po Zapadnoj Evropi. Bezgranična ljubav ipak ima cijenu.

Interesantno je napomenuti kako je dr. Mulabdić bespravno i bez ikakvog jasnog povoda otpustila troje mladih doktora – pripravnika iz Zavoda i to Farisa KadićaIndiru Rustemović i Beninu Kozicu. Ti mladi dokroti su, naravno, tužili Zavod i predmet je na Općinskom sudu u Bihaću, uz veoma izvjesnu opciju da Zavod plati ogromnu štetu ovim mladim doktorima za svo ono vrijeme koje oni nisu radili u Zavodu, odnosno od otkaza, pa do povratka na posao. Naravno, sve bi ovo išlo na račun poreskih obveznika USK.

Doktorica Mulabdić bez razloga otpušta mlade i perspektivne doktore, koji su samo mislili svojom glavom i nisu pristajali na situaciju da im mentorica bude obična medicinska sestra sa srednjom stručnom spremom Amra Hasić, inače odana poslušnica dr. Mulabdić.

I, dok s jedne strane otpušta perspektivne mlade doktore, dr. Mulabdić, s druge strane, preko Ahme Egrlića, zapošljava Admira Šehića (SDA) iz Ključa na radno mjesto zamjenika šefa kemijske laboratorije, kojeg uopće nema u Pravilniku o sistematizaciji radnih mjesta i koje se ne finansira preko Zavoda zdravstvenog osiguranja, koji je u momentu zapošljavanja imao završenu višu školu, a kasnije je na Apeironu U Banja Luci završio sanitarno inžinjerstvo i tako stekao visoku stručnu spremu, a da bi zadržala vezu i sa bišćanskom SDA, stalno produžava ugovor o djelu čistačici (higijeničarki) Remziji, inače rodici Refika Imširevića. Sve ovo je predmet provjera Tužilaštva USK, koje je od Zavoda tražilo podatke da li je od maja 2016. godine neko primljen na poslove i radne zadatke higijeničara. Nakon što je direktorica Mulabdić odgovorila negativno, Tužilaštvo je, potom, tražilo podatke o zapošljavanju od maja 2015. godine.

Ironija je da je troje mladih doktora, kojima je direktorica Zerina Mulabdić dala nezakonit otkaz, primljeno po konkursu, a da su Admir Šehić i čistačica Remzija primljeni bez bilo kakve konkursne procedure, čime je direktorica Mulabdić grubo prekršila Zakon o radu, zatim važeći Pravilnik o radu i Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u samom Zavodu.

Osim toga, dr. Mulabdić je, prema nama dostupnim informacijama, postigla dogovor sa dr. Alminom Handanagićem (SDA), direktorom Zavoda zdravstvenog osiguranja USK da na Skupštini Zavod za javno zdravstvo USK  dobije 20.000 KM za nekakav virtuelni projekat vezan za otkrivanje raka grlića maternice u najmalobrojnijoj općini USK, u Bosanskom Petrovcu, a voditelj „projekta“ bi bio rođeni brat dr. Mulabdić, koji je, imače, po zanimanju ginekolog. Naravno, ne treba mnogo mašte kako bi se shvatilo gdje bi završilo ovih 20.000 KM i ko bi bio jako „dobar“ od ovoga projekta.

Da dr. Mulabdić razmišlja na duže staze, ali samo u svoju korist, potvrđuje i informacija da je postigla dogovor sa Asimom Kamberom o tome da joj on omogući podršku na Skupštini USK, obzirom da bi njen izvještaj o radu za 2016. godinu trebalo da bude na dnevnom redu sljedećeg skupštinskog zasjedanja, a ona će, kao kontrauslugu, da na račun Opće bolnice u Sanskom Mostu prebaci 300.000 KM akumulirane dobiti iz vremena prethodne direktorice, iza koje je na računu Zavoda, u trenutku smjene, ostalo oko 790.000 KM. Doktorica Mulabdić bi, ovom Kamberovom i Handanagićevom podrškom, obezbijedila i uslove za trajno zbrinjavanje kćerke na račun Zavoda.

Kako bi bila potpuno sigurna u svoj o(p)stanak na poziciji direktorice Zavoda, dr. Mulabdić je tajno kontaktirala i neke ljude iz tuzlanskog DF-a, koji bi trebalo da joj pripreme teren za ulazak u DF, ukoliko se izjalovi priča sa Kamberom i Handanagićem. Što bi se reklo „Brena je Brena, al’ dvaput je dvaput…“.

Ne treba zanemariti ni podatak ni da u trenutnom privremenom Upravnom odboru Zavoda većinu čine članovi Demokratske fronte (DF) i to predsjednica Melinda Hodžić, kćerka kantonalnog zastupnika Farke Hodžića (DF)Endi Kurtić (DF), doktor stomatologije iz Cazina i Milan Medić (DF), doktor medicine iz Martin Broda, dok su dvoje preostalih članova Elvira Omić (SBB) iz Cazina i Vesna Imširević (SDA), pripravnica u gradskoj upravi Bihać i bliska rodica predsjednika prvog privremenog Upravnog odbora, koji je i imenovao dr. Mulabdić za direktoricu Zavoda, već spomenutog Refika Imširevića. Možda direktorica Mulabdić baš ovu činjenicu da DF ima većinu u Upravnom odboru Zavoda uzima kao svoju rezervnu opciju, jer bi priključivanjem ovoj političkoj opciji praktično postala njihov kadar.

 

Izvor: sanaekskluziv.wordpress.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + 18 =