NASA otkrila sedam planeta nalik Zemlji

0
SHARE

MEĐUNARODNI tim astronoma otkrio je u našem bliskom svemirskom susjedstvu sistem sa sedam planeta veličine Zemlje, koji se svi nalaze u pojasu u kojem bi mogli imati umjerene temperature i vodu u tekućem stanju, objavljeno je jučer na konferenciji za medije koja je u sinoć 19 h po našem vremenu započela u NASA-inom sjedištu.

‘Jednostavno sam zadivljen dubinom i širinom nauke koju radimo ovdje… Po prvi put našli smo toliko planeta nalik na Zemlju koje kruže oko jedne zvijezde. Također smo po prvi put mogli izmjeriti i mase i poluprečnike tih planeta koji su veličine Zemlje’, rekao je NASA-in voditelj u Science Mission Directorateu, Thomas Zurbuchen. ‘To su najbolji kandidati za daljnja posmatranja među svima koje znamo… Otkriće nam pokazuje da je pronalazak druge Zemlje samo pitanje vremena. U ovoj priči imamo veliki korak prema odgovoru na jedno od velikih pitanja filozofa, o kojem i sami razmišljamo, a to je – jesmo li sami u svemiru’, dodao je.

Istraživanja su potvrdila da u sistemu postoji najmanje sedam planeta nalik na Zemlju koje su nazvane TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g i h prema udaljenostima na kojima kruže oko crvenog patuljka.

Planete su otkrivene na osnovu pada u jačini sjaja tokom njihovog prelaska preko diska matične zvijezde. Na osnovu prikupljenih podataka procijenjene su im veličine, sastav i orbite. Pokazalo se da najmanje šest najbližih ima temperature koje su usporedive s onima na Zemlji.

Prema riječima NASA-inih naučnika, svih sedam planeta nalazi se u zaključanoj orbiti, slično kao što je Mjesec zaključan sa Zemljom. Drugim riječima, jedna strana planete je kontantno okrenuta prema svojoj zvijezdi, tako da je jedna strana u vječnom danu, a druga u vječnom mraku.

Trajanje jedne godine za svih sedam planeta je izuzetno kratko – od jednog dana do najviše 20 dana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × one =