“Niko ne sme da vas bije” – 30 godina od početka kraja Jugoslavije

0
SHARE

Tog famoznog 24. aprila 1987. godine u Prištini, tadašnji predsjednik Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije, Slobodan Milošević stigao je iz Beograda kako bi se nezadovoljnim Srbima sa Kosova obratio na njihov zahtjev, a oni su željeli ukazati na svoj loš položaj u odnosu na Albance. Srbi su prethodno optuživali pokrajinsko rukovodstvo Saveza komunista, mahom sastavljeno od Albanaca, da sakriva njihove zahtjeve od Beograda. Željeli su ukazati na navodno etničko čišćenje, uzurpiranje grobalja, manastira, imanja, voćnjaka od strane Albanaca i kako se razvija jedna vrsta albanskog iredentizma i separatizma na Kosovu koji potpomognut iz Albanije.

Dok je Slobodan Milošević držao govor u prepunoj sali ispred zgrade došlo je do obračuna kosovske policije i nacionalno nastrojenih Srba. Srbi su isprovocirali policiju koja je uzvratila pendrecima da bi potom oni uzvratili kamenjem. Prema svjedočenjima tadašnjih prisutnih, Milošević je izašao ispred zgrade, gdje su Srbi ga upitali: “Druže predsjedniče, kako možete dopustiti da diže palica na ovaj narod?”

Milošević je potom izjavio čuvenu rečenu, koja će ostati upamćena kao početak kraja Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: “Ne sme niko da vas bije!”.

Događaji od 24. aprila 1987. godine pokazali su koliko su duboke podjele, ali i koliko je otvoreno neprijateljstvo između Srba i Albanaca na Kosovu, te je pokazalo da je upravo tog dana Slobodan Milošević započeo svoj politički uspon. Kasnije će, na Osmoj sjednici CK SK Srbije, Milošević biti krunisan za srpskog vođu. Uslijediće masovni mitinzi po Srbiji, Kosovu i Vojvodini, koji će se jednom rječu nazvati “Antibirokratska revolucija”, a svoju kulminaciju doživjet će na Gazimestanu 28. juna 1989. godine, na Vidovdan, tokom obilježavanja 600 godina poraza srpske vojske od Osmanskog carstva, kada će Milošević u nacionalnom transu najaviti ratove za Veliku Srbiju riječima: “Danas šest vekova posle opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane, mada ni takve još nisu isključene!”

 

Izvor: novi.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 + eight =