Nikolina Balaban, Kantonalna bolnica u Bihaću i pogrešne dijagnoze

0
SHARE

Lokalni portali, raznorazne facebook grupe, pa čak i Federalna televizija govore i pišu o čudnim događajima na odjelu patologije u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću. Svi o tome govore, samo jedan medij ne. I to onaj koji bi prvi trebao da pokrene tu priču. Pogađate, radi se o Radio-televiziji USK. Nažalost, umjesto da naprave detaljnu i kvalitetnu reportažu o ovome slučaju, oni šute. Onako, baš profeisonalno. Dalmatinci bi rekli „muće“. Dokle li će, pitamo se?

Nažalost, o ovome ne šuti samo RTV USK, već i odgovorne osobe u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, prije svih direktor Smail Dervišević, SDA kadar, koji je, po prirodi posla, najodgovornija osoba za sve što se dešava u ovoj zdravstvenoj ustanovi od kantonalnog značaja.

dr. Smail Dervišević, direktor Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću

Nažalost, do sada je registrovano deset revidiranih nalaza s pogrešnim dijagnozama, koje je potpisala dr. Nikolina Balaban, šefica službe bihaćke Patologije.

Pacijetici Armini Rekić iz Bihaća, koja je bila u procesu primanja terapija zbog navodnog raka, da bi se, nakon dodatne analize na odjelu patologije u Sarajevu, ispostavilo ona, u stvari, nema rak. I, umjesto sreće, kako bi se u takvoj situaciji i očekivalo – velika tuga. Naime, prije te dodatne analize, ovoj 32-godišnjoj pacijentici, koja je planirala porodicu, izvađena maternica, te ona više nikada neće osjetiti blagodati majčinstva. Treba li reći da je patološki nalaz, u stvari, čak dva takva nalaza, potpisala doktorica Nikolina Balaban, s tvrdnjom da Armina ima invazivni karcinom na maternici. Da zlo bude veće, Armina je već prošla jedno zračenje, i to nije bilo sve kroz šta je ona trebala da prođe. Bila su joj propisana 23 vanjska zračenja, 4 unutrašnja zračenja i 5 kemoterapija. Nažalost, Armina nije jedina s pogrešno dijagnosticiranim stanjem…

Jer, s druge strane, pacijenti koji su morali pod hitno da budu operisani, obzirom da boluju od karcinoma, prema nalazima doktorice Balaban imali su samo „blage upale“, dok su ekstremne operacije rađene na pacijentima koji i nisu imali rak.

U cijeloj ovoj priči, ostaje nejasno i na koji način je doktorica Balaban zaposlena u Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, odnosno, kada i gdje je raspisan konkurs za upražnjeno radno mjesto patologa, odnosno, na osnovu čega je svoj radni odnos u ovoj javnoj ustanovi zasnovala doktorica Nikolina Balaban.

Da je stvar odavno izašla iz kruga Kantonalne bolnice i to za sve osim za direktora Derviševića, govori i informacija da je predmet po ovom slučaju otvorilo i Kantonalno tužilaštvo USK. Prema tiječima portparolke ovog Tužilaštva Jasmine Husić, oni su pokrenuli istragu „radi utvrđivanja osnova sumnje da li se u radnjama liječnice Balaban Nikoline očituju elementi krivičnog djela nesavjesnog liječenja“.

Može li bolesno Tužilaštvo da izliječi još bolesnije zdravstvo, ostaje da vidimo. I umiremo pod pogrešnim dijagnozama…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

twelve − 7 =