Nova rekonstrukcija Vlade USK??

0
SHARE

Predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić (SDA) zakazao je za ponedjeljak 10.04.2017. godine, sa početkom u 10,00 sati, 29. redovnu sjednicu Skupštine USK, a jedna od tačaka dnevnog reda je Izbor i imenovanja, pa je sada već izvjesno da se to odnosi na još jednu, šestu po redu rekonstrukciju Vlade USK, čime je ovaj kanton postao apsolutni rekorder po broju vlada od završetka rata.

Prema informacijama do kojih smo došli, promjene će da se dese u Ministarstvu privrede i Ministarstvu poljoprivrede. Naime, na čelo Ministarstva poljoprivrede se vraća Samir Sedić (SDA) iz Bosanske Krupe, poraženi zajednički SDA-SBB kandidat za načelnika ove općine iz oktobra 2016. godine, koji je već jednom (14.05.2016.) godine bio imenovan na čelo ovog ministarstva i tada je, kao što će i sada, na toj poziciji da zamijeni trenutnog ministra Dragana Polimanca (SDA). Ovo je cijena podrške koju je krupski kantonalni skupštinski zastupnik Mehmed Mahmić dao Vladi USK prilikom prošlosedmičnog izglasavanja Budžeta USK za 2017. godinu.

Deja vu – Rotacija Polimanac – Sedić na čelu Ministarstva poljoprivrede iz maja 2016. god.

Dosadašnji ministar poljoprivrede Dragan Polimanac neće ostati bez ministarske fotelje, obzirom da će biti premješten na čelo Ministarstva privrede, a bez funkcije ministra će ostati trenutni ministar privrede Ilfad Medić (DF), poznatiji kao kum Sanila Hasića, zastupnika DF-a u Skupštini USK i također poraženog kandidata za načelnika općine Bosanska Krupa sa prošlogodišnjih Lokalnih izbora.

Međutim, da stranka (DF) brine o svojim kadrovima, naročito ako je dio vlasti, a DF USK to svakako jeste, zahvaljujući neupitnoj podršci tzv. „autonomaškoj“ Vladi USK, koja, opet, opstaje zahvaljujući podršci dva zastupnika Laburističke stranke osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića, govori i informacija da ministar Dedić neće ostati „praznih šaka“.

Naime, prema koalicionom sporazumu između SDA i DF-a, Ilfad Dedić dolazi na čelo Direkcije regionalnih cesta USK, a da je teren za to potpuno pripremljen, govori i podatak da u Nadzornom odboru ovog javnog preduzeća već sjede tri člana DF-a, te jedan član SDA i SBB-ov neuspješni kandidat za načelnika Bosanskog Petrovca Admir Spahić, koji je na prošlogodišnjim izborima dobio podršku samo 205 glasova građana Bosanskog Petrovca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fourteen + twenty =