Osuđeni bivši ministri obrazovanja USK

0
SHARE

Općinski sud u Bihaću u prvostepenom postupku osudio je Nuhu Kurtovića i Amira Hadžića, bivše ministre obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona (USK) zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlasti.

Kurtović i Hadžić su od 5. maja do 13. novembra 2007.godine, koristeći svoj položaj, sebi i drugima nezakonito dodijeljivali licence za ispitivače iz upravljanja motornim vozilima.

Kurtoviću je izrečena kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci, dok je Hadžić dobio uvjetnu osudu, odnosno kaznu zatvora sedam mjeseci s rokom provjere od godine.

Nuho Kurtović

Kurtović je nakon ministarskog mandata ostao da radi u Ministarstvu, prvo kao stručni savjetnik, a onda kao direktor Pedagoškog zavoda.

Istovremeno je kao siva eminencija u ovom resoru, iako profesor ruskog jezika, sebe i svoje ljude postavljao u unosnu komisiju za vozačke ispite.

Tako su u ovoj komisiji, umjesto diplomiranih inžinjera saobraćaja, uglavnom bili profesori ruskog jezika, književnosti, računovođe, bivši policajci itd.

Amir Hadžić je na funkciji ministra naslijedio Kurtovića i prilično neupućen u dešavanja oko komisija za polaganje vozačkih ispita potpisivao različita imenovanja.

 

Izvor: Avaz

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × one =