Pao set zakona o akcizama u BiH

0
SHARE

Set zakona o akcizama, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, definitivno će biti povučen iz parlamentarne procedure, odlučili su danas zastupnici u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, podržavši negativan izvještaj Komisije za finansije i budžet na principe seta zakona kojim je predviđeno povećanje akciza u BiH.

Za negativno mišljenje o Izvještaju Komisije glasao je 21 zastupnik, 14 je bilo protiv, a 1 suzdržan, te je uz dovoljnu entitetsku većinu, konstatovano da je zakon odbijen.

Podsjećamo, riječ je o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akcize na naftu, naftne derivate i lož-ulje u BiH za 15 feninga po litru, a koji su na sjednici Komisije za finansije i budžet “oborili” Salko Sokolović (Nezavisni blok), Nenad Lalić (SDS), Damir Bećirović (DF), Jasmin Emrić (A-SDA) i Aleksandra Pandurević (SDS).

Set zakona o akcizama čine: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama (21 ZA, 14 protiv i jedan suzdržan), Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja (22 ZA, 13 protiv i jedan suzdržan), te Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda (21 ZA, 14 protiv i jedan suzdržan)

Većina državnih parlamentaraca danas je podržala negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, čiji su članovi izrazili negodovanje zbog nepostajanja zaštitnih mehanizama za privrednike, neadekvatnih obrazloženja i nepostojanja bilo kakvih analiza.

Inače, parlamentarci još od prošle godine upozoravaju Vijeće ministara BiH da ne može potpisati Pismo namjere MMF-u i u njemu se obavezati da će Parlamentarna skupština BiH u budućem periodu usvojiti zakone. Zastupnici su često isticali da oni nisu mašine za dizanje ruku i da izvršna vlast nije imala nikakav legitimitet da bilo šta obećava u njihovo ime.

Na današnjoj sjednici upućene su žestoke kritike na račun Vijeća ministara BiH koje su parlamentarci optužili da pokušava zavući ruke u džepove građana. Izvršnu vlast kritikovali su i zastupnici iz reda SBB-a koji su nezadovoljni činjenicom da Vijeće ministara BiH nije detaljno objasnilo set zakona o akcizama.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Mladen Bosić poručio je danas kako SDS neće podržati povećanje akciza sve i da se vrati plavi dizel, a da je SBB najveći zagovarač povećanja nameta građanima BiH.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − two =