Parlament FBiH: Odlučno protiv federalizacije i podjela zemlje

0
SHARE

Danas je u Sarajevu održana tematska sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a povod je bila Rezolucija o osudi inicijativa za federalizaciju države i entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija, predlagača zastupnika Damira Mašića (SDP).

Zastupnički dom je ovu Rezoluciju usvojio dvotrećinskom većinom, uz napomenu da niko nije bio protiv, niti suzdržan, obzirom da su, prije samoga čina glasanja, sjednicu napustili zastupnici iz reda HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Za predloženi tekst Rezolucije glasalo je 70 zastupnika.

Predlagač inicijative, gospodin Damir Mašić, nije krio zadovoljstvo ovakvim načinom glasanja i podrške predloženoj Rezoluciji, izjavivši nakon održane sjednice:

“Ja se ne sjećam kada je u Parlamentu FBiH sa toliko glasova bilo šta usvojeno. Sam rezultat glasanja i više nego potvrđuje da je ovakva Rezolucija kao stav najvišeg zakonodavnog organa u FBiH bila i više nego potrebna”.

Napomenuvši kako su pozivi za federalizaciju uvod u konačnu podjelu i nestanak Bosne i Hercegovine, Mašić je naglasio kako je očito da takvi prijedlozi nisu dobrodošli.

“Drago mi je što smo poslali poruku da su takve inicijative neprihvatljive i da neće biti tolerisane. Taj stav imaće reperkusiju i na buduće izmjene i Ustava i Izbornog zakona BiH, jer subjekte obavezuje da se nikada ne dozvole rješenja koja će voditi daljim podjelama”, kazao je Mašić.

Inicijativa zastupnika Mašića uslijedila je kao odgovor na sve češće lobiranje zastupnika iz HDZ-a BiH i hrvatskih evroparlamentaraca za federalizaciju naše zemlje.

Komentarišući napuštanje sjednice od strane zastupnika HDZ-a u HDZ.a 1990, Mašić je rekao kako nije prvi put da zastupnici HDZ-a napuštaju sjednicu, dodavši:

“Mi još uvijek nemamo izjašnjenje Vlade FBiH ni Parlamenta FBiH o Zakonu o radu i Zakonu o PIO/MIO upravo zbog toga što je HDZ BiH zaprijetio da će napustiti Parlament FBiH ukoliko se ne usvoje zakoni u formi koja njima odgovara”

Mašić je, na kraju, zaključio da taktika ucjena i ultimatuma HDZ-a BiH mora biti prekinuta.

Kompletnu Rezoluciju Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o osudi inicijativa za federalizaciju države i entiteta s ciljem etno-nacionalnih podjela i snaženja separatističkih tendencija možete pročitati na sljedećem linku:

file:///C:/Users/%C5%A0emsudin/Downloads/REZOLUCIJA_Masic.pdf.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 − 8 =