Parlament RS-a odbacio prijedlog Vlade RS-a o prodaji RŽR Ljubija izraelskom fondu

0
SHARE

Vlada RS-a nije uspjela da u Parlamentu ovog manjeg bh entiteta “progura” prodaju 64,99% dionica Rudnika željezne rude “Ljubija” iz Prijedora, neposrednim odabirom kupca, iako se o tome već dva dana vodi žestoka rasprava, kako u Parlamentu, tako i u javnim prepucavanjima čelnih ljudi pozicije i opozicije.

Nakon današnje cjelodnevne rasprave, ZA prodaju je glasalo 39 poslanika, protiv je bilo 34, a suzdržanih 7. Ovim Vladin prijedlog nije dobio potrebnu većinu.

Poslanici stranaka Saveza za promjene (SDS, PDP, NDP, Napredna Srpska) i jedan poslanik SDS-K, Darko Banjac bili su “PROTIV”. Protiv su bili svi poslanici DNS, osim potprredsjednika stranke i predsjednika NS RS, Nedeljka Čubrilovića, koji je bio među suzdržanima zajedno sa poslanicima iz Koalicije ”Domovina” i poslanikom Simonom Žakulom, koja je prije izvjesnog vremena napustila SDS.

Za kupovinu 64,99 odsto akcija osnovnog kapitala “Ljubije” kompanija “Izrael investment grupa” ponudila je 92 miliona KM, dok je ponuda kompanije “Arcelor Mittal” iznosila 63,3 miliona KM.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović, nakon glasanja, okončao je 18. redovnu skupštinsku sjednicu.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + 14 =