Ponovo se raspao klub SDA u Skupštini USK. Sukob SDA-DF. Nije usvojen ni dnevni red današnjeg zasjedanja

0
SHARE

Kriza vlasti u Unsko-sanskom kantonu je sve dublja i dublja. To je potvrđeno i danas u sali Skupštine USK, gdje je trebala da se održi 31. sjednica najvišeg zakonodavnog organa Kantona. Međutim, niti o jednoj od predviđenih 17 planiranih tačaka dnevnog reda se nije raspravljalo iz prostog razloga što dnevni red nije ni usvojen.

Ovim je postalo potpuno jasno da tzv. “manjinska vlada” premijera Huseina Rošića nema podršku minimalno potrebnog broja od 16 skupštinskih zastupnika, što bi u svakoj drugoj parlamentarnoj sredini značilo da premijer i Vlada po automatizmu podnose ostavku. Svugdje osim u Unsko-sanskom kantonu, gdje trenutnu Vladu više ne mogu da spašavaju ni zastupnici Laburističke stranke ratnog zločinca Fikreta Abdića-Babe.

Problem premijera Huseina Rošića je što on ponovo nema ni podršku zastupnika iz vlastite stranke SDA, obzirom da je opet došlo do podjela unutar kluba SDA. Naime, od 10 zastupnika SDA, za predloženi dnevni red nije glasao Ahmet Egrlić iz Ključa, što svakako ne bi mnogo promijenilo situciju i da je glasao, obzirom da je ZA dnevni red bilo samo 13 zastupnika.

Predloženi dnevni red nisu podržali opoziciona A-SDA sa svojih 7 zastupnika, SDP koji, prelaskom Amira Murića u DF sada ima 3 zastupnika, Nijaz Kadirić iz SBB-a, čime je nastavljena podjela i u ovoj političkoj partiji, obzirom da ostalo dvoje zastupnika (Admir Mušanović i Merisa Šušić) slijepo slijede instrukcije Asima Kambera, što je bio slučaj i danas, te Kenan Keserović iz DNZ-a, a podršku usvajanju dnevnog reda nije dalo ni četvero zastupnika Demokratske fronte (DF), obzirom da SDA nije podržala njihov zahtjev da se na dnevni red 31. sjednice Skupštine USK uvrsti prijedlog za dopunu privremenog Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću.

Indikativna je i rečenica koju su zabilježile kamere RTV USK kada DF-ovci govore Ahmi Egrliću “Ahmo, kada ti budu trebali milioni za Ključ, samo se javi…”.

Za ponedjeljak je 08.05.2017. godine je planirana 32. sjednica Skupštine USK, a da li će i ona biti održana, ostaje da se vidi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

thirteen + fourteen =