Poslije „grande“ koaliranja nema kajanja

0
SHARE

Sinoć je u Bihaću održana sjednica Kantonalnog odbora Saveza za bolju budućnost (SBB) USK, na kojoj je konačno došlo do provale bunta predstavnika određenih lokalnih općinskih organizacija načinom funkcioniranja koalicije sa SDA, njihovim strateškim političkim partnerom.

Kao što znamo, SBB u Skupštini USK zvanično ima tri zastupnika (Nijaz Kadirić, Merisa Šušić, Admir Mušanović), međutim, već skoro godinu dana Klub ove političke partije je razvaljen, podijeljen i djeluje u omjeru 2:1, gdje bliski rođaci Mušanović i Šušićka, za razliku od Nijaza Kadirića, konstantno podržavaju tzv. „autonomašku“ Vladu USK, koju, osim ministara SDA i SBB-a, nakon posljednje rekonstrukcije čine i „skriveni“ ministri Demokratske fronte (DF), obzirom da je zastupnik Sanil Hasić podršku ovoj vladi uslovio postavljanjem svoga kuma na poziciju ministra privrede, a svoje pulene su imali i Farko Hodžić-Hodža i Ekrem Prošić-Maršal.

Tokom predizborne kampanje općinske organizacije SBB-a zdušno su podržavale načelničke kandidate iz reda SDA (Bihać, Cazin, Sanski Most, Ključ, Bužim, Velika Kladuša) u svim tim općinama, kao i u Bosanskom Petrovcu, gdje je zajednički kandidat Admir Spahić bio iz reda SBB-a i osvojio samo 205 glasova, ali bez podrške SDA glasača, obzirom da je SDA u Bosanskom Petrovcu osvojila 749 glasova, dakle, preko 3,5 puta više nego „zajednički“ načelnički kandidat.

Osluškujući šta se događa u visokom tornju u Sarajevu, gdje predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić sve češće izražava nezadovoljstvo koalicijom sa SDA, i KO SBB USK polahko počinje da priča istu priču.

To nezadovoljstvo počinje iskazivati i predsjednica KO SBB USK i federalna zastupnica Azra Hadžić-Bećirspahić, koja je na svome facebook profilu objavila nezadovoljstvo stanjem na dionici puta Bihać (gdje živi) – Bosanska Krupa (gdje je rođena), zaboravljajući kako je i ona dio vladajuće strukture koja je odgovorna za ovo sramotno stanje.

U ponedjeljak 13.02.2017. godine je zakazana 26. redovna sjednica Skupštine USK na kojoj i ostalih dvoje SBB zastupnika (Šušićka i Mušanović) imaju priliku da više ne budu u zabludi, da do tada razmisle s kojih osnova i protiv čije i kakve politike su započeli svoj politički angažman, pa i dobili pozicije koje ima omogućavaju preko 3.000 KM na mjesečnom nivou, te da povuku podršku aktuelnoj Vladi, koja opstaje zahvaljujući dvojici zastupnika Laburističke stranke osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića. S jedne strane je pokušaj vraćanja ukaljane časti, a s druge dalje tonjenje u sve goru političku kaljužu, u koju su upali kada su potpisali „grande“ koaliciju sa SDA. Lahko je…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 × 2 =