Premijer Husein Rošić: Ljudi uzimaju neplaćeni dopust da bi bili ministri u Vladi USK

0
SHARE

Husein Rošić je široj bh javnosti postao poznat po nečasnom učešću u falsifikovanju izbornih rezultata na 6. Kongresu SDA održanom 2015. godine, kada je pred očima mnogih kongresnika, a što je zabilježeno i okom kamere, javno vršio dopisivanja na listićima za članove organa stranke.

U zadnje vrijeme Rošić je opet u centru pažnje kao čelni čovjek Vlade u kojoj „rok trajanja“ većine ministara je u prosjeku oko tri mjeseca, tako da je svaka nova Skupština potencijalna opasnost da neki od aktuelnih ministara ostane bez fotelje i bude zamjenjen nekim novim „ekspertom“, obzirom da su, po izjavama samoga Rošića, sve njegove vlade „ekspertske“.

Govoreći o tome kako njegovi ministri ne koriste ptavo na tzv. „bijeli kruh“, odnosno, mogućnost primanja plate godinu dana nakon prestanka mandata, Rošić je kategorički rekao da to nije praksa u Unsko-sanskom kantonu još od protesta građana 2014. godine, pri tome davši jednu poprilično smiješnu izjavu.

Naime, zbog odredbi novoga Zakona o radu, po kojoj više nema mogućnosti zamrzavanja radnog statusa, Rošić je izjavio kako novopečeni ministri „uzimaju neplaćeni dopust kako bi mogli biti na ministarskoj poziciji i onda se vraćaju na svoja radna mjesta“.

Kako stvari stoje, taj „neplaćeni dopust“ im traje maksimalno tri mjeseca, a nekima i kraće od toga.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

six − three =