Prezentacija MEG projekta u općini Sanski Most

0
SHARE

07.01.2017.

Danas je u prostoru općinske Vijećnice u Sanskom Mostu održana prezentacija Izvještaja o procjeni učinka na polju dobre uprave u općini Sanski Most.

Izvještaj o procjeni učinka je razvijen u okviru projekta Općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG), kojeg finansira Vlada švicarske, a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Procjena učinka na polju dobre uprave poduzeta je s ciljem:

  • utvrđivanja stanja u ciljnim jedinicama lokalne samouprave na polju dobre uprave,
  • identifikacije dobro razvijenih oblasti, u kojima se mogu dokumentovati dobre prakse, te
  • identifikacije slabo razvijenih oblasti, u kojima projekat Općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja (MEG) može ponuditi tehničku pomoć i osigurati unaprjeđenja.

Ključne oblasti u kojima se je vršila procjena stanja su:

  1. Liderstvo, predstavnička uloga, odlučivanje i nadzorna uloga Općinskog vijeća,
  2. Transparentnost i odgovornost lokalnih vlasti.
  3. Učešće javnosti u procesu donošenja odluka,
  4. Efikasnost i efektivnost jedinice lokalne samouprave.

Prezentaciji Izvještaja su prisustvovali općinski načelnik Faris Hasanbegović sa svojim savjetnicima, šefovi svih općinskih službi, sekretar Općine, predsjedavajuća Općinskog vijeća Desanka Miljević, sekretar Općinskog vijeća, te predstavnici klubova političkih partija koje participiraju u radu Općinskog vijeća Sanski Most.

Prezentator, gospodin Haris Komić, je naglasio da se procjena vrši u 18 općina u dvije regije (dobojsko-tuzlanska 9 i krajiška 9), a da je broj indikatora procjene, u okviru četiri nabrojane oblasti 21, sa 104 podindikatora.

Rezultati su razvrstani u jednu od četiri grupe, prema sljedećoj skali bodovanja:

Od 18 kontrolisanih općina, Sanski Most se nalazi na 9. mjestu sa ukupnom ocjenom od 60,81%, što spada u grupu „osrednji učinak na polju dobre uprave“, a prva tri mjesta zauzimaju općine Prijedor, Tešanj i Bosanska Krupa. Na posljednjem 18. mjestu je općina Velika Kladuša.

Ovaj projekat se izvodi u tri faze po četiri godine, tako da će se provoditi narednih 12 godina i svakako je prilika da jedinice lokalne samouprave u narednom periodu poboljšaju svoju efikasnost i efektivnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + eleven =