RAĐA SE LIGA NACIJA – BiH u drugoj jakosnoj grupi

0
SHARE

Nakon Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji, sprema se novo takmičenje UEFA-e – Liga nacija, koja kreće od septembra 2018. i igraće se do juna 2019. godine. Brojaće 55 reprezentacija i biće podijeljena u četiri lige, od čega će svaka imati po četiri grupe od tri ili četiri reprezentacije po koeficijentu UEFA-e.

U ligi A igraće najjače evropske reprezentacije, među kojima bi, od zemalja iz nešeg regiona, trebala biti samo Hrvatska, dok će u ligi D biti one najslabije rangirane. Bosna i Hercegovina je predviđena da bude u Ligi B, dakle, drugoj jakosnoj ligi. Ovo je ideja predsjednika evropske kuće nogometa Aleksandra Čeferina.

Pobjednici grupa plasiraće se u viši, a četiri najslabije ispašće u niži rang. Prvoplasirani iz grupa lige A igraće na Final Fouru. Zanimljivo, svaka najbolja reprezentacija koja osvoji svoju ligu plasiraće se na Evropsko prvenstvo 2020. godine, a liga bi trebala zamijeniti prijateljske utakmice.

Također, ako iste reprezentacije ili veliki broj najjačih reprezentacija izbori Euro kroz kvalifikacije, njihova mjesta će kroz Ligu nacija zauzeti prva sljedeća reprezentacija po rezultatima, pa je tako moguće i da se nekoliko najboljih ekipa lige B plasira na Evropsko prvenstvo. Dakle, teoretski je moguće da se sve reprezentacije iz Lige A kvalifikuju za Euro, što znači da bi se dodatna četiri mjesta u play-offu prebacila u Ligu B.

Nogometni savezi požalili su se UEFA-i da prijateljske utakmice više štete nego koriste reprezentacijama. Ovako će utakmice imati i karakter takmičenja, kroz koje bi neke reprezentacije mogle ostvariti svoje ciljeve. Pokretanjem ovog takmičenja UEFA bi taj uslov trebala ispuniti.

UEFA smatra da je ovo prava prilika za reprezentacije srednjeg i najnižeg ranga da se plasiraju na Evropsko prvenstvo. Do sada su igrale protiv jačih od sebe kroz kvalifikacije, a sada će protiv rivala svoje razine moći osigurati plasman na Euro.

Najvjerovatnije će grupe Lige nacija biti sastavljene po sljedećem rasporedu reprezentacija:

Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Švajcarska, Francuska, Engleska, Italija, Poljska, Hrvatska, Island, Vels.

Liga B: Rusija, Sj.Irska, Slovačka, Švedska, Holandija, Ukrajina, Bosna i Hercegovina Austrija, Turska, Irska, Danska, Mađarska.

Liga C: Slovenija, Albanija, Crna Gora, Srbija, Škotska, Češka, Rumunija, Grčka, Bugarska, Izrael, Norveška, Kipar, Finska, Estonija, Azerbejdžan.

Liga D: Litvanija, Bjelorusija, Gruzija, Armenija, Makedonika, Farska Ostrva, Luksemburg, Latvija, Moldavija, Kazahstan, Lihtenštajn, Andora, Malta, Kosovo, San Marino, Gibraltar.

 

Kao što se vidi, od zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije, jedino je Hrvatska u Ligi A, Bosna i Hercegovina je sama u Ligi B, a najviše ih je u ligi C ili trećoj jakosnoj grupi, koju između ostalih, čine: Slovenija, Crna Gora i Srbija. U posljednjoj jakosnoj grupi (Liga D) su Makedonija i Kosovo.

Izvor: http://www.uefa.com/community/news/newsid=2079553.html

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen − 11 =