Ramiz Salkić o reviziji tužbe BiH protiv Srbije u studiju RTRS-a u Banja Luci

0
SHARE

U specijalnoj emisiji Dodikovog ličnog glasila (RTRS), kojega plaćaju svi građani RS-a, a u kojoj su gostovali potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić, Božo Ljubić-bosanskohercegovački zastupnik u Saboru R Hrvatske, bivši predsjednik HDZ-a 1990, a sada i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, Momčilo Novaković, zastupnik NDP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, te SDSD-ova zastupnica u istom organu Milica Marković, a koju je vodila novinarka Vanja Furtula, poznata po izjavi s kraja prošle godine, kada je naprasno prekinula izlaganje gosta Branislava Božića, riječima „Hajde da se dotaknemo velike pobjede SNSD-a i tog strašnog poraza Saveza za promjene“. Gospodin Salkić je u nekoliko rečenica objasnio zašto treba i mora da se uradi revizija presude Međunarodnog suda pravde u Haggu iz 2007. godine.

Novinarka Furtula ni ovaj put nije mogla da ostane nepristrana, pa je za nju ratni zločinac ne onaj koji iza sebe ima pravomoćnu sudsku presudu. već to zavisi od lične percepcije. „U Bosni i Hercegovini je vrlo upitno ko je za koga ratni heroj, a ko zločinac“, zaboravljajući da to nije stvar lične percepcije, već sudske presude.

Po njoj je isto kada Bakir Izetbegović dočeka Nasera Orića, koji je oslobođen optužbi za ratni zločin i kada Milorad Dodik dočekuje osuđene ratne zločince i još ih i odlikuje. Po njoj „Srbi imaju primjedbe na sve to“ i to bi, valjda, trebalo da bude dovoljno da se Naser Orić odmah proglasi ratnim zločincem i pravomoćno osudi.

„Vi hoćete da izjednačite osuđene i neosuđene ratne zločince, pristrasni ste i niste se pripremili za emisiju“, replicirao joj je Salkić.

 

U drugom dijelu emisije Ramiz Salkić je replicirao zastupnici Milici Marković, koja je opet grubo negirala pravo Bošnjacima na vlastiti jezik, eksplicitno govoreći kako „bosanski jezik ne postoji“, nego da postoji „jezik bošnjačkog naroda“. Naravno, pri tome se nije zalagala i za „jezik srpskog naroda“.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − three =