Ratko Mladić prvostepeno osuđen na doživotnu robiju za djelo ratnog zločina. Nije kriv za genocid u 6 bh općina (VIDEO)

0
SHARE

Sudsko vijeće Haškog tribunala, pod presjedanjem sudije Alphonsa Oriea, danas je izreklo prvostepenu presudu bivšem generalu i komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću (75), poznatom kao „bosanski krvnik“, osudivši ga na doživotnu zatvorsku kaznu. Pri tome, general Ratko Mladić nije optužen za genocid u Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor-Varošu, Foči i Vlasenici. Kriv je za genocid u Srebrenici i po ostalih 9 tačaka optužnice.

Ratko Mladić se je nakon rata, koji je završen 1995. godine, skrivao 16 godina, prvo u Bosni i Hercegovini, a zatim Srbiji. Uhapšen je u akciji srbijanske bezbjedonosne agencije (BIA) u vojvođanskom selu Lazarevo 26. maja 2011. godine, gdje se je skrivao pod imenom Milorad Komadić. Haškom tribunalu je isporučen 31. maja 2011. godine.

Suđenje Ratku Mladiću je u Haškom tribunalu počelo u maju 2012. godine, a završeno u decembru 2016. godine. U toku suđenja, koje je trajalo 530 dana, je saslušano 377 svjedoka tužilaštva i odbrane.

Optužnica protiv Ratka Mladića sadrži 11 tačaka. Prva i druga tačka optužnice terete Mladića za genocid u Srebrenici i još šest bosanskohercegovačkih općina: Prijedor, Sanski Most, Ključ, Kotor-Varoš, Foča i Vlasenica.

Tačke 3, 4, 5, 7 i 8 Mladića terete za zločine protiv čovječnosti, koji uključuju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije i nehumana djela.

Tačke 6, 9, 10 i 11 Ratka Mladića terete za kršenje zakona ili običaja ratovanja.

Mladić je optužen i da je zločine počinio u okviru četiri udružena zločinačka poduhvata, jedan sveobuhvatni i tri posebna. Na čelu tih udruženih zločinačkih poduhvata bio je prvi predsjednik RS-a i prvostepeno na 40 godina zatvora osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić.

Sveobuhvatni udruženi zločinački poduhvat je imao za cilj uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s teritorija na koje su Srbi polagali pravo.

Drugi udruženi zločinački poduhvat je u vezi sa Sarajevom, a cilj je bio širenje terora među civilnim stanovništvom.

Treći udruženi zločinački poduhvat je u vezi Srebrenice, a cilj je bio eliminacija bosanskih civila u Srebrenici, uključujući genocid, ubistva i nasilno preseljenje.

Četvrti udruženi zločinački poduhvat je u vezi sa uzimanjem talaca – pripadnika Ujedinjenih nacija, kako bi se na taj način spriječili vazdušni napadi na položaje bosanskih Srba.

Tokom izricanje presude prvo je odbrana Ratka Mladića tražila da se izricanje presude prekine zbog navodnog kritičnog pritiska Ratka Mladića ili da se presuda pročita bez objašnjenja iste, a nakon toga je Ratko Mladić počeo da viče i vrijeđe, pa je sudija Orie nakratko perkinuo suđenje i udaljio Ratka Mladića iz sudnice. Advokat odbrane Ivetić je bezuspješno pokušao da spriječi dalji nastavak čitanja presude, ali ga je sudija Orie u tome perkinuo, naglasivši da je advokat Lukić glavni branilac, javno ga podsjetivši na to.

Presuda Ratku Mladicu (VIDEO)

Suđenje ratnom zločincu Ratku Mladiću pratio je veliki broj predstavnika žrtava iz Bosne i Hercegovine, ali i preko 300 akreditovanih novinarskih ekipa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 + seven =