Ravnatelj Katoličkog školskog centra u Bihaću prkosi zaključcima Skupštine USK

0
SHARE

Iako je Skupština Unsko-sanskog kantona na svojoj vanrednoj sjednici, održanoj 22.06.2017. godine usvojila poseban Zakon na osnovu kojeg su verificirane diplome učenika koji su u protekle četiri godine pohađali Srednju medicinsku školu u okviru Katoličkog centra “Ivan Pavao II” u Bihaću, spašavajući, na taj način, četiri godine nelegalnog školovanja učenika medicinske škole u ovoj ustanovi i, pri tome, postavljajući Centru jasne uslove za dalji rad, ravnatelj Centra don Slavo Grgić je, izgleda, odlučio da ponovo izigra povjerenje, kako skupštinskih poslanika, tako i djece i njihovih roditelja.

don Slavo Grgić, ravnatelj Katoličkog školskog centra “Ivan Pavao II” u Bihaću

Naime, na spomenutoj sjednici Skupštine USK, je usvojila elaborat o osnivanju Srednje medicinske škole u okviru Katoličkog školskog centra, uz preduvjet da osnivač Banjalučka biskupija osigura sredstva za neometan rad škole za period od najmanje tri godine, kao i da se Skupštini dostavi garancija za ta sredstva.

Osim toga, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK, na osnovu provedenih internih analiza, utvrdilo je da je Katolički školski centar u Bihaću u proteklom periodu, bez saglasnosti Skupštine USK, osnovao Srednju medicinsku školu, ali i nastavne linije za predškolsko i osnovno obrazovanje, dok je odlukom Skupštine USK dozvolu za rad imao isključivo smjer Opće gimnazije koja je prvobitno osnovana. Ova rješenja su ukinuta u januaru ove godine.

Mada je, odmah po donošenju spomenutog Zakona, direktor Katoličkof školskog centra don Slavo Grgić izjavio kako su za njih „ zaključci jako dobri i pozitivni“, te da će „na radost učenika i nastavnika, i dalje nastaviti sa radom”, ravnatelj Grgić sada priča drugu priču, koja je u suprotnosti sa zaključcima Skupštine USK.

Naime, danas je na službenoj stranici KŠC-a izašla „Obavijest roditeljima i učenicima“ u kojoj ih ravnatelj Grgić obavještava kako „vjeruje da će do početka nove školske godine, tj. do 01.09.2017. godine, skupština Kantona proglasiti javni interes za Srednju medicinsku školu“, na isti način kako je bio proglašen za Osnovnu školu i Opću gimnaziju.

Na ovaj način ravnatelj Grgić javno pobija zaključke Skupštine USK po kojima KŠC, da bi dobio dozvolu za rad Srednje medicinske škola, mora da obezbijedi financijska sredstva za najmanje tri godine. Drugim riječima, ravnatelj Grgić bi opet da ovu privatnu ustanovu finansiraju svi građani Unsko-sanskog kantona, a da sve financijske pogodnosti i nemala dobit ostaju Banjalučkoj biskupiji, kao osnivaču ove privatne obrazovne ustanove.

Danas je na ovu Službenu obavijest ravnatelja Katoličkog školskog centra reagovao i predsjedavajući Skupštine USK Nijaz Hušić, rekavši da je ovo još jedno zavaravanje učenika i roditelja, nagovještavajući čak i krivičnu odgovornost za ovakve poteze.

Da li će zastupnici Skupštine USK usvojiti ovo što ravnatelj Grgić nagovještava i da li se već nešto radi iza kulisa što građani Kantona ne znaju, ostaje da vidimo u naredna dva mjeseca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × 3 =