Reis Kavazović i Vijeće muftija “zabranili ručak” nakon džennaze umrlog

0
SHARE

U Bosni i Hercegovini svakako nije lahko živjeti, ali se ne isplati ni umirati. Naime, obzirom na financijsko stanje prosječne bošnjačke porodice, smrt umrlog iziskuje ogromne materijalne troškove.

Naime, samo parcela u mezarima i kopanje kabura koštaju 800-1.000 KM, što je više od prosječne plate u FBiH.

U moru noviteta u vjeri, u Krajini se je zadržao običaj davanja “koverte” hodžama koje dođu na džennazu, a naročito poslije rata je do izražaja došao još jedan neislamski običaj, a to je pravljenje ručka pred dušu umrlog.

U početku je to možda bila navika imućnijih krajišnika, ali s vremenom je postala obaveza i ostalih, jer je više nego očito da na pojedinim dženazama, gdje je familija imućna, dođe pet i više hodža, dok na nekim dženazama, gdje familija nije baš u dobrom financijskom stanju, dođe jedan hodža.

Upravo zbog toga da bi obaveze muslimana u najtežim trenucima, kada se opraštaju od svojih najdražih, učinio što manjim, Reisu-l-ulema Husein Kavazović je poslao dokument Preporuku Vijeća muftija, a upućena je svim pripadnicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

U navedenoj preporuci, Vijeće muftija poziva sve pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini da se pridržavaju islamske tradicije Bošnjaka, te da, shodno tome, porodica umrlog ne priređuje jela nakon džennaza-namaza.

 

Oni poručuju da se jelo može ponuditi samo musafirima koji na dženazu dođu izdaleka, ali da je i tada bolje da im hranu ponudi rodbina i komšije, a ne porodica umrle osobe.

Ovo je svakako još jedan pozitivan primjer i odluka donesena na inicijativu uvaženog Reisu-l-uleme Huseina Kavazovića.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 3 =