Roditelji oprez. Opasna igrica “plavi kit” stigla u BiH

0
SHARE

U jednoj sarajevskoj osnovnoj školi otkriveno je krajem prošle sedmice da učenik igra igricu poznata kao „Plavi kit“, potvrdio je direktor ove škole za agenciju Patria.

Zbog zaštite djeteta i škole govorio je pod uslovom anonimnosti. Cijeli slučaj prijavljen je sarajevskoj policiji i Ministarstvu obrazovanja KS. Rukovodstvo te škole je kao mjeru predostrožnosti nekoliko dana ranije otkrivanja ovog slučaja izdalo upozorenje nastavnicima i učiteljima da obrate pažnju na djecu, piše Patria.

Igrica je već raširena u svijetu i regionu, a može dovesti čak i do samoubistva djeteta.

– Učiteljica je na ramenu kod jednog učenika nižeg razreda primjetila iscrtanu ribu te cijeli slučaj prijavila rukovodstvu škole, a zatim su obaviješteni i roditelji. Dijete je priznalo da je igralo opasnu igricu. Sada je pod nadzorom roditelja – kazao je direktor ove škole.

Učenik je, kako je potvrđeno za Patriju, sebi nanio lakše povrede. Srećom, slučaj je otkriven prije ozbiljnijeg incidenta.

Kako počinje igrica

– Svaki zadatak moraš marljivo ispuniti i niko ne smije znati ništa o tome. Kad završiš zadatak, pošalješ mi fotografiju. I na kraju igre, umreš. Jesi li spreman? – riječi su kojim se maloljetnici uvode u svijet “samoubilačke” online igre “Plavi kit”.

Ova opasna igrica koja funkcioniše tako da djeca na e-mail ili na svoj profil na nekoj društvenoj mreži dobiju link koji ih vodi u početak začaranog kruga.

Naime, “Plavi kit” potom počne da postavlja zadatke koji se moraju ispuniti da bi se napredovalo u igrici, a oni, iako isprva djeluju naivno i besmisleno, ubrzo postaju sve agresivniji

Naime, igrica tjera decu i tinejdžere koji je igraju da se samopovređuju tako što će se nožem rezati po rukama, a potom i podijeliti tu krvavu fotografiju.

U Rusiji su još 2015. godine zabilježeni slučajevi samoubistva zbog ove igrice, a onaj ko pokuša da prestane da je igra ili da je obriše počinje da dobija prijeteće poruke.

Jedan slučaj zabilježen je i u Srbiji gdje je jedanaestogodišnji dečak počeo igrati igricu, ali su njegovi drugovi obavijestili roditelje koji su sve prijavili policiji.

Igru je osmislio Philipp Budeikin, bivši student psihologije, koji je izbačen sa svog univerziteta. Budeikin izjavio da je njegov cilj bio da na ovaj način “očisti” društvo. Igrica Blue Whale (Plavi kit) je počela 2013. godine sa “F57”, što je jedno od imena u tzv “grupi smrti” u VKontakt društvenoj mreži.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 − fifteen =