Ruski dosezi u obnovljivim izvorima energije

0
SHARE

Vjerojatno najznačajnije ime na polju alternativnih izvora energije u Rusiji je ono dr. Valentina Nikolajeviča Parmona (Валенти́н Никола́евич Пармóн) koji je i član Ruske akademije nauka.

Njegovi istraživački interesi uključuju hemijsku kinetiku, fotokatalizu, katalitičku konverziju fosilnih goriva, hemijsku pohranu obnovljive energije i konverziju biomase u gorivo.

Vodio je istraživanje komercijalno uspješnim novim katalitični procesima za proizvodnju goriva komplementaran Euro 4 i Euro 5 standardima. Također je vodio stvaranje eksperimentalnog sistema za hemijsku pohranu solarne energije s efektivnošću od 43%.

Dr. Parmon je Sibir pretvorio u rusko središte za razvoj obnovljive energije. Pod njegovim vodstvom su napravljena istraživanja  za pridobivanje goriva iz biomase, kao što su drvo i rižina ljuska, te razvoj katalitičnih reaktora za konverziju sunčeve energije u hemijsku.

 Osim toga je dr. Parmon razvio i uveo novu tehnologiju za proizvodnju čišćeg motornog goriva, kao što je dizel gorivo po standardima Euro 4 i Euro 5 .

Danas je u Rusiji skoro 10%  visoko oktanskog goriva proizvedenog koje je razvio institut od vodstvom dr Parmona.

Dr Parmon  je 1972. godine diplomirao na Moskovskom Institutu za fiziku i tehnologiju (Московский Физико-Технический институт), poznatijem kao PhysTech (Физтех).

Svoja istraživanja je nastavio na Semenovom hemijsko-fizikalnom institutu ( Институт химической физики им. Н. Н. Семёнова, Москва, учреждение Российской академии наук) koji je dio Ruske akademije nauka.

Od 1977. prelazi na Boreskov institut za katalize u Novosibirsku, gdje je između 1995. i 2015. godine bio direktor.

Hemiju je doktorirao 1985, a od 1989. ima status profesora. Član je ruske akademije nauka od 1997

Globalnu nagradu za energetiku dobio je 2016. godine zbog svoga rada na razvoju obnovljivih izvora energije i za poboljšavanje postupaka rafiniranja nafte, i to u konkurenciji od 140 naučnika iz 27 država.

Predsjednik međunarodnog odbora Globalne nagrade za energetiku je britanski naučnik i nobelovac John Allam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

fifteen − 5 =