Sanski Most: Godišnjica zločina u Sasini

0
SHARE

U selu Sasina pored Sanskog Mosta obilježena je 22. godišnjica od zločina kojeg su srpske snage izvršile nad 65 Bošnjaka i Hrvata iz Sanskog Mosta.

Članovi porodica ubijenih žrtava, brojni građani, kao i brojne delegacije iz društveno-političkog i vjerskog života općine, danas su evocirali uspomene na jedan od najstrašnijih zločina koji su počinjeni na ovim prostorima tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U noći između 21. i 22. septembra 1995. godine, samo 19 dana prije oslobođenja Sanskog Mosta, u neposrednoj blizini katoličke crkve u mjestu Sasina, strijeljano je 65 civila, među kojima i jedna žena, Munevera-Nevka Alagić (1953.). Žrtve su na mjesto pogibije dovezene autobusom vukovarskih registarskih tablica i to iz nekoliko sanskih logora, u kojima su bile zatočene. Žrtve su likvidirane ispred farova autobusa kojim su dovezeni na stratište, a njihova tijela su ukopana na mjestu gdje se odigrao zločin. Zločin u Sasini izveli su pripadnici zloglasne jedinice „Arkanovi tigrovi“, kojima je komandovao ratni zločinac Željko Ražnjatović – Arkan.

Najstarija žrtva bio je Sinanović (Muje) Ibrahim, rođen 1920. godine, koji je u trenutku ubistva imao 75 godina, dok je najmlađa žrtva bio Talić (Rasima) Besim, rođen 1979. godine, koji je u trenutku izvršenja ovog monstruoznog zločina bio tek dječak od 16 godina.

Strijeljanje su igrom slučaja preživjele dvije osobe koje su kasnije svjedočile o ovim događajima. Jedan od njih je posvjedočio da je samo nekoliko prvih logoraša ubijeno vatrenim oružjem, dok ih je najveći broj jednostavno zaklan, umirući u najstrašnijim mukama.

Masovna grobnica u selu Sasina ekshumirana je neposredno nakon što je Sanski Most oslobođen, a tijela nedužnih žrtava ukopana su na šehidskom mezarju Poljak-Šehovci.

Delegacije i građani su zatim posjetili ovo šehidsko mezarje gdje su ukopana tijela žrtava koje su ekshumirane iz masovne grobnice u selu Sasina. Na spomen turbe na ovom mezarju položeno je cvijeće, a prisutni su se učenjem fatihe sjetili svih ubijenih žrtava.

U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu, u Sanskom Mostu je ubijeno 785 građana bošnjačke i hrvatske narodnosti, među kojima je veliki broj staraca, žena i djece.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − twelve =