Sanski Most: Obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

0
SHARE

Danas je u Sanskom Mostu, polaganjem cvijeća ispred Spomenika oslobodiocima grada i svečanom akademijom u Kino sali obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

O značaju 1. marta za narode Bosne i Hercegovine u izuzetno nadahnutom govoru, prisutnima se je obratio profesor historije Velid Selman, podsjetivši na sve ono što je prethodilo održavanju referenduma, ali i na ono što je uslijedilo nakon toga, naglasivši da je Bosna i Hercegovina, sve do danas, u stalnoj političkoj krizi, koju proizvode upravo one retrogardne snage kojima je 1. mart 1992. godine i tada održani referendum građana Bosne i Hercegovine o nezavisnost bio ne uzrok, već povod za otpočinjenje suludog ratnog pira i agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Prisutnim gostima su se obratili i Senad Kljajić, penzionisani oficir Armije R BiH i dobitnik najvišeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“, koji je podsjetio da je Bosna i Hercegovina 1992. godine bila zemlja sa najvećom koncentracijom naoružanja po metru kvadratnom u svijetu, te načelnik općine Faris Hasanbegović, koji je, između ostaloga, naglasio kako „treba da se uvažavamo, bez obzira na političku pripadnoste, te da treba da damo šansu najboljima“.

U zanimljivom kulturno – umjetničkom programu nastupili su članovi hora Harmonija, te mali sanski majstori klavira, Nadja i Benjamin Zukić, učenici niže muzičke škole u Sanskom Mostu, te pjesnik Zilhad Hodžić-Hodža.

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

seven − 6 =