Sanski Most: Obilježena noć Lejletu-l-kadr, noć koja vrijedi više od 1.000 mjeseci

0
SHARE

Medžlis Islamske zajednice u Sanskom Mostu sinoć je, nakon klanjanja teravih-namaza, u Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu organizirao centralnu svečanosti povodom Lejletu-l-kadra – 27. noći mjeseca ramazana.

Tom prilikom prisutnim vjernicama i vjernicima prigodno predavanje održao je dr. Esmir Halilović, profesor na Islamskog pedagoškom fakultetu u Zenici.

Za noć Lejletu-l-kadr se vjeruje da je skrivena u zadnjoj trećini mjeseca ramazana, ali prema rasprostranjenom mišljenju, to je upravo 27. noć tog odabranog mjeseca, kojega muslimani provode u postu.

U ovoj odabranoj noći je počela objava Kur’ana, a također, objavljena je i istoimena sura koja govori o vrijednosti ove noći. U suri “Kadr“, koja se sastoji od pet ajeta, govori se o posebnoj, blagoslovljenoj mubarek noći, koja vrijedi više od hiljadu mjeseci u kojima nema te noći.

To je noć sudbine, noć odluke, praštanja grijeha i noć u kojoj se određuje opskrba čovjeka. Razlog je to zbog kojeg vjernici tu odabranu noć provode u dobrovoljnim molitvama, upućivanju dova Bogu.

U noći Kadr vjernicima se preporučuju obavljanje nafile-namaza, dobrovoljne molitve, upućivanja dova Allahu dž.š. te učenje Kur’ana uz čitanje prevoda značenja njegovih ajeta, kao poruke, upute i vodilje ljudima.

I u svim ostalim džamijama Medžlisa Islamske zajednice u Sanskom Mostu ova noć je obilježena posebnim molitvama i programima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

20 + two =