Sanski Most – Asim Kamber planira žestok udar na opoziciju

0
SHARE

Prema informacijama dobijenim iz povjerljivih izvora, iza kulisa se odvijaju pripreme vladajuće SDA u Sanskom Mostu za žestok udar na predstavnike opozicionih stranaka u Općinskom vijeću Sanskog Mosta. Naime, radi se o pokušaju da se promijene Statut Općine i Poslovnik o radu Općinskog vijeća Sanski Most, a naročito se ide na pokušaj izmjene Poslovnika o radu Općinskog vijeća u dijelu koji regulira sastav Kolegija Općinskog vijeća.

Iako je posljednji Poslovnik o radu Općinskog vijeća Sanski Most donesen prije tek godinu i po dana (02.11.2015.) godine, očito je da je nova konstelacija snaga i sastav Općinskog vijeća natjerale predsjednika SDA Sanskog Mosta Asima Kambera da pokuša spasiti što se spasiti da. Dvije su stvari koje su ga natjerale na to. Prva je prisustvo vijećnika A-SDA u Općinskom vijeću i druga je sastav Kolegija Vijeća. U dosadašnjih osam sjednica Općinskog vijeća, Klub vijećnika A-SDA se je pokazao kao najaktivniji, sa najviše podnesenih vijećničkih pitanja i inicijativa, naročito inicijativa, koje, onda, idu na Kolegij vijeća u kojem SDA sa svojim partnerima (SBB i DNS) nema većinu i te inicijative se pojavljuju kao tačke dnevnog reda sjednica Vijeća. Prije svega, lokalnom SDA lideru Asimu Kamberu je zasmetala inicijativa predsjednika Kluba vijećnika A-SDA Šemsudina Habibovića, kojom je na vijećničke klupe vraćen predmet Šefika Sinanovića-Šere, a radi se o izmjenama Regulacionog plana Lijeva obala 1. Osim toga, puno žućnih rasprava i pažnju javnosti izazvala je i inicijativa o smanjenju plata načelniku Općine, njegovim saradnicima i sekretaru Općinskog vijeća Sabahudinu Paunoviću, koji je dobio zadatak da pokuša kanalisati aktivnosti izmjena Statuta i Poslovnika, tako da izgleda kao da je sve po zakonu.

Prema saznanjima dobijenim iz povjerljivih izvora, plan Asima Kambera i SDA je da se promijeni član 25. Poslovnika o radu Općinskog vijeća Sanski Most, koji govori o sastavu Kolegija vijeća, a naročito stav 2. u kojemu doslovno piše da Kolegij Vijeća čine i:

2) predstavnici klubova vijećnika u Vijeću, predstavnik političke partije sa jednim vijećnikom/com i nezavisni/a vijećnik/ca.

Plan SDA je da se kvota za formiranje kluba vijećnika poveća sa dva na tri vijećnika u Vijeću, te da političke partije koje nemaju klub ne mogu imati predstavnika u Kolegiju Vijeća. Na taj način bi se iz Kolegija Vijeća eliminirala najveća smetnja vladajućoj SDA, a to je Klub A-SDA, ali i predstavnici Stranke za BiH (Sulejman Kazić), te Naše stranke (Ermin Osmanagić), političkih partija koje imaju jednog vijećnika u Općinskom vijeću Sanski Most. U takvoj situaciji, Kolegij Vijeća bi, umjesto dosadašnjih osam članova (SDA, SDP, DF, SBB, A-SDA, SBiH, NS i DNS), pri čemu opozicija (SDP, DF, A-SDA, SBiH, NS) ima većinu (5:3) imao samo pet članova, obzirom da bi otpali A-SDA, SBiH i NS, a SDA bi, zajedno sa svojim satelitima (SBB-om i DNS-om) imao većinu od 3:2, obzirom da bi od opozicionih stranaka u Vijeću ostali samo SDP i DF.

Indikativno je da bi tada koaliciona partnerka SDA i predsjedavajuća Općinskog vijeća Desanka Miljević (DNS) bila članica Vijeća, iako predstavlja političku partiju sa samo jednim vijećnikom, dok A-SDA sa dva vijećnika ne bi imala člana Kolegija.

Međutim, na ovaj način bi se zaustavila protočnost vijećničkih inicijativa, koje nikako ne odgovaraju vladajućoj SDA.

Da se vladajućoj SDA jako žuri da ove svoje namjere sprovedu u djelu, pokazala je i rasprava na posljednjem Kolegiju Općinskog vijeća, kada su predstavnici SDA, a u tome je učestvovao čak i sekretar Općine Mirsad Sadić, iako po Poslovniku o radu uopće nema pravo da raspravlja o bilo čemu, insistirali da se izmjene Statuta Općine i Poslovnika o radu Vijeća donesu po hitnom postupku. Međutim, opozicija je, upravo zahvaljujući većini u Kolegiju Vijeća stvari, ipak, vratila u normalu, insistirajući na tome da sve ovo ide u redovnoj proceduri.

Kako će se stvari odvijati ostaje da se vidi, mada je jasno da, nakon vrele zime, u Općinskom vijeću Sanskog Mosta treba očekivati i zaista burno proljeće.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

five × 5 =