Saopštenje za javnost A-SDA Sanski Most

0
SHARE

Povodom danas održane 8. sjednice Općinskog vijeća Sanski Most, prenosimo Saopštenje za javnost A-SDA Sanski Most u cijelosti.

 

Poštovane građanke i građani Sanskog Mosta,

danas je održana osma sjednica Opštinskog vijeća Sanski Most, a u desetosatnom zasjedanju, najviše pažnje i najveći dio vremena potrošen je na raspravu o novom Poslovniku o radu Opštinskog vijeća Sanski Most.

Iako je Kolegij vijeća u prijedlogu dnevnog reda usvojio da se Poslovnik o radu Opštinskog vijeća razmatra u formi nacrta, na prijedlog Statutarno–pravne komisije, što nema nikakvo uporište u važećem Poslovniku, SDA-SBB-DNS većina je odlučila da se prekrši važeći Poslovnik i da se novi Poslovnik razmatra u formi prijedloga.

Iako je u članu 31. Statuta Opštine Sanski Most jasno navedeno da „opštinski vijećnici mogu obrazovati klubove vijećnika“ u novom Poslovniku je uvedeno pravilo da klub mogu formirati samo one političke stranke „koje su u trenutku dodjele mandata osvojile najmanje tri vijećnička mandata“, a posebno je dikriminirajući stav ovoga člana da „vijećnici stranke koja nije osvojila dovoljan broj mandata za formiranje kluba mogu se pridružiti i djelovati u nekom od formiranih klubova u Vijeću“.

Na ovaj način se vijećnicima, koji su birani voljom naroda, osporava jedno od osnovnih vijećničkih prava da se udružuje i formiraju klub vijećnika, već im je samo ostavljena mogućnost pridruživanja nekom od postojećih klubova, iako nemaju nikakv eideološke sličnosti s političkom partijom koja je formirala taj klub. Do sada su klub vijećnika mogle da osnuju političke stranke sa najmanje dva vijećnika, a svi ostali su mogli da osnuju zajednički klub.

Vladajuća SDA sa svojim satelitima je sve ovo uardila jer u sadašnjem odnosu snaga nije imala većinu u Kolegiju Vijeća, pa su svi prijedlozi i inicijative, koji su uglavnom dolazili od kluba A-SDA prolazili na Kolegiju i pojavljivali su se kao tačka dnevnog reda Opštinskog vijeća. Do sada su Kolegij vijeća činili predsjedavajući Vijeća i predsjednici klubova vijećnika u Vijeću, kao i predstavnici političkih partija sa jednim vijećnikom u Vijeću, dok su načelnik opštine i sekretar Vijeća samo učestvovali u njegovom radu, bez prava odlučivanja.

Novim Poslovnikom o radu Opštinskog vijeća, Kolegij Vijeća čine predsjedavajući, njegov zamjenik, predsjednici klubova vijećnika, opštinski načelnik i sekretar Vijeća. U ovom slučaju, imamo situaciju da načelnik opštine, kao čelni čovjek izvršne vlasti, odlučuje o tome kako će se ponašati zakonodavna vlast, te koje tačke dnevnog reda će biti na sjednici Vijeća.

Još frapantnija situacija je sa sekretarom Vijeća, kao državnim službenikom i profesionalcem, kojega nije narod birao, ali koji dobija pravo da glasa i odlučuje o tome koje tačke dnevnog reda će se naći na sjednici Opštinskog vijeća.

Indikativan je i član 79. u kojem stoji da načelnik opštine „može, prije usvajanja dnevnog reda, i kada nije predlagač da skine materijal s dnevnog reda i to bez glasanja o tome“. Obzirom da ovakav slučaj nije zabilježen ne samo u Bosni i Hercegovini, nego niti u jednoj drugoj zemlji u okruženju, Sanski Most postaje crna rupa na demokratskoj mapi Balkana.

Predloženi Poslovnik o radu Opštinskog vijeća Sanski Most je, na kraju, sa 14 glasova SDA, tri glasa SBB-a i 1 glasom DNS-a i usvojen, dok je opozicija glasala protiv.

Obzirom da se ovdje radi o teškoj povredi nekih osnovnih vijećničkih prava, a upitna je i sama ustavnost ovoga akta, klub A-SDA će iskoristiti sva raspoloživa zakonska sredstva kako bi se ova protuzakonita odluka što prije stavila van snage.

 

 

 

 

Press služba

OO A-SDA Sanski Most

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × 2 =